Helene Axelsen og Rolf-Arne Ølberg bærer transportburet over på lasteplanet, og jerven Jesper er igjen utenfor dyreparkens gjerde. E 18 og Sørlandssenteret skimtes i bakgrunnen. Foto: Vegard Damsgaard
Jesper er ikke så uskyldig som den ser ut. Den lurte dyrepasserne trill rundt i mars. Her sett fra transportburets innside. Foto: Vegard Damsgaard

Helt tilfeldig, bedyrer Kristiansand Dyrepark.

— Stemmer det, det var han som lurte oss, vedgår biolog Helene Axelsen overfor Fædrelandsvennen.

Jesper er én av tre hannjerver som nå har forlatt Sørlandet for å friste ny tilværelse på fremmed kontinent.

Jerven ble rikskjendis da den 6. mars hadde fant et hull i innhegningen i Dyreparken, og ble observert på utsiden. Dyrepasserne lette i tre dager til endes i skogen utenfor, uten at sporhunden markerte funn.

Jesper hadde ikke lyst på en bedøvelsespil i pelsen. Så han har, etter observasjonen utenfor gjerdet, lurt seg usett tilbake til flokken, der han senere ble oppdaget av dyrepasserne.

Dermed kunne jakten avblåses, og en noe pinlig berørt direktør måtte forklare seg for omverden.

Brødrene skilles

Tirsdag ble Jesper sendt med fly - på første dyreklasse - til Oslo, deretter videre til Frankfurt og Toulouse, der den ankommer onsdag.

— Det blir gøy å se om de kan få noen unger der de kommer, sier Helene Axelsen.

Helene Axelsen og Rolf-Arne Ølberg bærer transportburet over på lasteplanet, og jerven Jesper er igjen utenfor dyreparkens gjerde. E 18 og Sørlandssenteret skimtes i bakgrunnen. Foto: Vegard Damsgaard

Den to år gamle jerven tas nemlig imot med åpne klør av en «verpesyk» hunnjerv i en dyrepark i Frankrike, nærmere bestemt Calviac sørvest i landet. Tidligere er de to brødrene Kasper og Jonatan sendt til henholdsvis Alaska og Canada, der også de kan se fram til hyppig paringslek. Brødreflokken er kjent for å være noen lekne, små røvere, og vil ventelig bli populære tilskudd der de kommer.

Jakten på Jesper skulle vise seg å bli nyttig. Den avdekket at et nytt kull var kommet til verden i parkens nordiske villmark, foreløpig er det uvisst om det er to eller tre unger.

— Vi har valgt å la mora og ungene få ro i hiet. Snart går de ut, og selv om brødrene neppe ville gjort dem noe vondt, tror vi det var en fordel å sende dem av gårde nå, forklarer biologen.

Sikrer gode gener

Stadig flere av dyreparkens totalt 148 arter, og til sammen 700 dyr, er med i et avlsprogram i regi av den europeiske dyreparkforeningen EAZA. Programmet går ut på å utveksle utrydningstruede arter.

Ordningen gjør det mulig å holde dyr med genetisk mangfold i dyreparkene.

For hver art sitter en person med full oversikt over genetikk og stamtrær, for å hindre innavl og sikre gode gener. For jervens del befinner denne personen seg i Finland.

— Ordningen gjør det mulig å holde dyr med genetisk mangfold i dyreparkene. Alle dyrene våre er jo født og oppvokst i parker, de er ikke hentet ville fra naturen. Blant unntakene er noen gaupeunger vi mottok for noen år siden etter at de mistet mora, forteller Rolf-Arne Ølberg, faglig leder for dyreavdelingen.

Flere ganger i måneden sender de ut dyr, og innimellom får de noen i retur. Om kort tid er det ventet en liten apekatt av arten keisertamarin, etter at dyreparkens egen avlshann døde nylig.