— Jeg er veldig glad for at jeg hoppet så langt til tross for at hoppene var teknisk katastrofale, sier Margrethe Renstrøm til Fædrelandsvennen etter femteplassen.

Det var i svenske Karlstad onsdag at Søgne-jenta foretok det etterlengtede comebacket. Drøyt tre år etter at hun vant EM-bronse i Helsingfors med 6,67 meter, var hun tilbake med startnummer på brystet.Til Fædrelandsvennen i juni uttalte treneren hennes, Leif Olav Alnes, at "folk sier at det ikke går, men vi tenker at ingenting er umulig" om prosjektet deres.

— Mange lykkeønskninger

Han siktet til den alvorlige skaden hun pådro seg under oppvarmingen til London-OL, og byttet av satsfot som var det eneste som kunne redde karrieren hennes. Hun gjorde et par spede forsøk på comeback i fjor sommer, men 5,71 og 5,96 meter viste at hun den gang ikke var klar. Håpet var også at hun skulle forsøke seg innendørs i vinter, men det var først nå på onsdag at Renstrøm følte seg klar til å konkurrere igjen.

— Det var veldig gøy å være tilbake og møte tidligere konkurrenter og trenere. Jeg fikk mange lykkeønskninger på banen. Jeg bares smilte hele tiden, sier 30-åringen.

Margrethe Renstrøm tusler bort fra Olympiastadion i London i 2012 etter å ha skadet seg under oppvarmingen. Hun har ikke konkurrert siden da, men trener nå med håp om å kunne delta i årets EM i Zürich. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

— Har du gjennom disse tre årene noen gang tvilt på om du ville komme tilbake?- Ja, gjennom det første året etter skaden i OL kunne jeg ikke annet enn å gå. Det har vært en lang vei å komme tilbake til et anstendig nivå styrke- og sprintmessig, og derfra har det krevd enda mer å skifte satsfot og begynne å hoppe. Jeg kan godt forstå at folk synes jeg har vært litt gal som har våget å satse. Men takket være Leif Olav (Alnes) har dette vært mulig, sier Renstrøm, og sikter til treneren sin.

- Beriket hverdagen

— Hadde du begynt på denne veien dersom du hadde visst at det ville ta tre år å komme tilbake?

— Jeg har hatt det veldig gøy, det har ikke gått på bekostning av så mye. Det har vært spennende å bytte satsfot, jeg har lært utrolig mye sammen med en fantastisk gjeng. Jeg synes heller dette har beriket hverdagen min. Men det er selvfølgelig ekstra gøy nå som det ser ut til å gå bra, sier sørlendingen, som var 41 centimeter bak den svenske vinneren Erica Jarder.

Det var sol og medvind i lengdegropa i Karlstad onsdag, og i hoppet hennes på 6,25 var medvinden litt for sterk (2,8 m/s) til at det kan godkjennes som årsbeste. Men hun hadde også et hopp i «godkjent» vind på 6,21, og har slik sett hoppet nest lengst i Norge i år - bare slått av Nadia Akpana Assa med 6,48. — Jeg er veldig glad for at det ble så langt med så dårlig teknisk utøvelse. Foreløpig hopper jeg nesten like langt med kort som med langt tilløp, og slik skal det ikke være. Foreløpig tenker jeg ikke på lengder, men det kommer til å gå lenger etter hvert.

Sikter mot EM og OL

Hun har blinket seg ut ytterligere fem konkurranser i år, og den neste er NM i Haugesund neste helg. VM-kravet på 6,70 meter er imidlertid ikke et mål.

— Det er uaktuelt for min del nå. Det er heller EM og OL neste år jeg sikter meg inn mot, sier Renstrøm.

Trener Leif Olav Alnes mener comebacket var «en strålende start».

— Jeg har stor tro på at vi ikke har sett det beste av henne ennå. Det er jeg faktisk helt sikker på, sier Alnes.

- Ressurser langt utover det vanlige

Eurosports friidrettsekspert, Ståle Jan Frøynes, uttalte at «det er nesten så jeg begynner å grine» da Fædrelandsvennen informerte ham om Renstrøms resultat i Sverige.

— Fenomenalt. En av de beste meldingene jeg kunne få, sier Frøynes, og legger til:

— Husk at hun har hatt en svært alvorlig skade, der sjansen for å bli hundre prosent bra er veldig dårlig. Når hun da likevel går i gang med å bytte satsfot, og kommer tilbake på det nivået, forteller det meg at hun er ei jente med ressurser langt utover det vanlige.

— Hva forteller 6,25 om kapasiteten hennes?

— Den er stor. Husk at når hun bytter satsfot skal hun automatisere på nytt noe hun har gjort annerledes i resten av karrieren. Da er 6,25 meter i comebacket veldig langt. Dette motbeviser det de fleste sa om at prosjektet var umulig, sier Frøynes.