ARENDAL: Gode resultater ved sykehuset er en av grunnene til at Olsen velger å stå i striden I dag ble styret informert om at sykehuset vil gå i balanse for første gang siden 2002. — Det paradoksale er at sykehuset aldri har vært i en bedre situasjon enn det er nå. Vi har oppnådd mye på Sørlandet sykehus og vi har en organisasjon med dyktige medarbeider. Dessuten klarer vi å gå i økonomisk balanse. Men dette kommer dessverre i liten grad fram, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

I stedet har direktørens hverdag dreiet seg om konflikten som oppstod etter at klinikksjef Pål Friis måtte slutte. Resultatet ble et opprop fra 127 leger som sa at de ikke hadde tillitt til direktøren.

— Det har vært og er en stor personlig belastning, sier Jan Roger Olsen.

- Har du vurdert å trekke deg?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Olsen som kunne konstatere at den oppsagte klinikksjefen Friis fulgte styremøtet fra tilhørerbenken.

Har tillit

Uroen rundt Jan Roger Olsen førte til at det ble nedsatt en ”undersøkelseskommisjon”, bestående av folk fra styret. Disse har snakket med både avdelingsledere og tillitsvalgte, samt åtte av legene som var med på oppropet mot Olsen.

I dag la de fram sine resultater.

— Ingen ledere eller tillitsvalgte har uttrykt noen misstillit til administrerende direktør, sa Peder Olsen i dagens styremøte.

Det har derimot legene som stod bak oppropet gjort.

— Representanter fra legeoppropet har gitt uttrykk for en betydelig skepsis. De mener han ikke har evne til å samle miljøet og at han ikke har evne til å gjennomføre forandringer, sa styrelederen.

Peder Olsen sin konlusjon er like vel at han har tillit til at Jan Roger Olsen skal klare å ordne opp.

— Vi har sett tydelig at Jan Roger viser evne til refleksjon og forbedring. Han ønsker nå å ta initiativ til aktiv dialog der det skorter på tillit, sa Peder Olsen.

Ifølge styrelederen er ansatte også skeptiske til at ledergruppen ved sykehuset har manglet medisinsk kunnskap etter Pål Friis måtte trekke seg. Sykehuset vil derfor opprette en ny lederstilling som fagdirektør. Han vil bli Jan Roger Olsens nærmeste medarbeider.

Uro i øst

Legenes tillitsvalgte Ole Georg Vinorum har avbrutt sin permisjon for å hjelpe til med å ordne opp i konfliktene. Jan Roger Olsen håper at han gjennom Vinorum skal kunne få ordne opp i den fastlåste situasjonen. Vinorum er tillitsvalgt for samtlige leder, både i Kristiansand, Flekkefjord og Arendal.

— Så blir jobben å finne ut hva som er problemet og så finne en vei framover, sier Jan Roger Olsen og legger til at han ser svært alvorlig på oppropet fra de 127 legene.

Men også blant legene i Arendal har Olsen problemer. Styret vedtok i går å framskynde strategiplanen for Sørlandet sykehus slik at en ny kan begynne å gjelde fra 2012. Denne skal kun gjelde i tre år og ikke i fem som har vært vanlig.

Det er ved å utarbeide en ny slik plan at Sørlandet sykehus kan omfordele oppgaver mellom Arendal og Kristiansand. I Arendal er ansatte og tillitsvalgte derfor sterkt mot at slike planer blir framskyndet og at de kun skal gjelde for tre år.

— Der frykter de at enheter blir samlet i Kristiansand, sa Peder Olsen.

Men i Kristiansand er ansatte og tillitsvalgte tilhengere av en ny plan og det er Jan Roger Olsen også. Dermed må han jobbe for å skaffe seg tillit i øst også.

— Jeg vil ha en god dialog med alle involverte, både ansatte, det politiske miljøet og interessegrupper. Her må vi ha gode prosesser som involverer alle, sier Olsen.