KRISTIANSAND :127 av 268 leger ved Sørlandet sykehus har skrevet under på et opprop hvor det gis uttrykk for mistillit til sykehusdirektør Jan-Roger Olsen. Under dagens styremøte kom det frem at sykehusstyret nå skal ha egne møter med legene.

Olsen sier til fvn.no at han ikke føler seg overkjørt.

— Nei. For det er ingen tvil om at jeg ikke i tilstrekkelig grad har greid å formidle de faglige synspunktene i organisasjonen videre til styret. Det beklager jeg, og det skal nå forbedres, sier Olsen torsdag ettermiddag.

I oppropet skriver legene blant annet «vi trenger en toppleder som kan revitalisere organisasjonen, og som kan gi oss stoltheten tilbake». Bakgrunnen for kritikken er sykehusdirektørens oppsigelse av klinikksjef Pål Friis ved medisinsk klinikk.

- Tillit til direktøren ikke tema

Styreleder Peder Olsen skal sammen med nestleder May Britt Lunde så fort som mulig ha møte med alle avdelingsjefer og tillitsvalgte om situasjonen som er oppstått.

— Aller helst vil vi møte initiativtakerne for oppropet. Vi har en grunnleggende tro på at legene ønsker sykehuset vel. Vi ønsker å høre deres synspunkter. Vi skal sette oss inn i mest mulig, og forstå mest mulig. På den måten kan vi i styret fatte kloke beslutninger, sier styreleder Olsen.

— Ledes nå sykehuset etter opprop-metoden?

— Ikke spiss det på den måten. Vi har en situasjon hvor faggrupper ønsker å få fram sine faglige synspunkter. Det tar vi på alvor, det setter vi oss inn i, sier Olsen, som ikke vil diskutere tilliten til administrerende direktør Jan Roger Olsen.

— Den er ikke tema nå, sier han.

Hovedtillitsvalgt for alle leger ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord, foretakstillitsvalgt Ole Georg Vinorum, sier til Fædrelandsvennen at oppropet taler et tydelig språk.

— Dette er et klart budskap om at veldig mange er veldig misfornøyd. Det er tydelig at de ønsker å avsette Jan-Roger Olsen, sier Vinorum, som ikke selv har skrevet under på oppropet.

Direktøren i hardt vær

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen har fått kritikk fra flere hold de siste ukene, fra Flekkefjord i vest til Arendal i øst.

Om lag 50 leger ved Sørlandet sykehus Kristiansand ga enstemmig uttrykk for mistilit til direktøren etter et allmøte 11. november.

Også i Flekkefjord har flere sykehusledere tatt avstand fra sparkingen av klinikksjefen. Fredag 13. november sendte avdelingslederne ved medisinsk klinikk ved Sørlandet sykehus ut en pressemelding, hvor det ble slått fast at Sørlandet sykehus verken har «økonomi eller ressurser til å drifte likt på alle tre steder i fremtiden».

Tillitsvalgte for 90 leger fra ulike avdelinger i Arendal har levert en fempunkts kravliste til Jan-Roger Olsen. I Arendal frykter man at avsettelsen av stedlig leder Randi Eikeland på nevrologisk avdeling er begynnelsen på slutten for et fullverdig sykehus.

Sitter trygt i stillingen

Fredag i forrige uke var styreleder i Sørlandet sykehus, Peder Olsen, på besøk i Kristiansand for å orientere seg om konfliktene ved sykehuset. Han avviste bestemt at han kom for å vurdere sykehusdirektøren, som selv slo fast at han står i stillingen frem til 2018.

— Vi har vært i en urolig situasjon, som skaper uro også i befolkningen. I både Kristiansand og Arendal er det en vilje til polarisering og noen krefter bruker alltid muligheten til å stille spørsmål ved vedtatte beslutninger og omkamper. Strategiplanen for Sørlandet sykehus ligger imidlertid fast, konstaterte styreleder Olsen.