Det viser en test som Norges Automobilforbund nylig har gjennomført i samarbeid med TV2 hjelper deg. Her ble åtte forskjellige vaskeautomater testet, og resultatet betegner NAF som skremmende dårlig.

— Det er ikke bra at det sitter igjen møkk i kriker og kroker hvor det faktisk kan oppstå rustdannelse, sier Jan Ivar Engebretsen, mangeårig bilekspert og kommunikasjonsrådgiver i NAF.

- Skremmende dårlig resultat, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF og mener at god gammeldags håndvask kombinert med høytrykksspyling under bilen er en god løsning. Foto: Foto: NAF

Han opplyser at de åtte vaskeautomatene var alle hos de største bensinstasjon-kjedene i landet. Kun to av åtte vaskeautomater vasket bilene rene.

Det enkleste

Bileierne blir jevnlig oppfordret til å holde bilen ren, og dette blir sett på som en viktig del av bilens vedlikehold. Ofte er vask i maskin på nærmeste bensinstasjon det enkleste.

De fleste vet også at en vinter med saltslaps og snø er en prøvelse for bilen.

— Mange er av den oppfatning at det ikke er nødvendig å vaske bilen så ofte, siden den blir «like fort» skitten igjen. Men det er faktisk på vinteren bilen din trenger en skikkelig vask, først og fremst for å fjerne salt og skitt, sier Engebretsen.

Testen viser at selv om en maskinvask hos én bensinstasjon er god nok, betyr det ikke at maskinvask på en annen stasjon fra samme kjede er lik. - Det er opptil hver enkelt stasjon å velge vaskemaskin.

Høytrykksspyler

— Kjører du daglig på saltføre, er det viktig å vaske bilen jevnlig - minst én gang i uka. Det er også viktig å få spylt bremseskivene skikkelig, slik at det ikke blir rustbelegg på dem, sier NAFs bilekspert. Han viser til at det ikke skal mye rustbelegg til før bilen ikke kommer gjennom EU-kontroll. Mange vaskehaller tilbyr vaskeprogrammer som spyler bilen både rundt hjul og under.

— Men vår test viser at det beste er å ta en runde med høytrykksspyler og avfetning eller rett og slett håndvask med bøtte og svamp for å få en skikkelig ren bil, sier Engebretsen.

Etter å ha testet åtte forskjellige vaskeautomater, mener NAF at forbrukerne bør få tydeligere beskjed i forkant om at det ikke er sikkert at bilen blir ren.