KRISTIANSAND: — Det er et generelt problem at strandsonen på fastlandet er utrolig nedbygd. Samtidig har områdene blitt hel døde store deler av året. Jeg var ute og padlet den siste uka av juni. Det er et spøkelseslandskap der ute. Alle små lokalsamfunn er blitt nedlagt, sier padleentusiast Lars Verket, som nå lager en padleguide i samarbeid med Vest-Agder Fylkeskommue.

— Sett fra kajakk har vi beveget oss fra en levende kystkultur til et dødt kapitallandskap. Strandsonen er overtatt av hytter til helt ville priser, og de brukes mindre og mindre gjennom året, mener Verket.

Padleentusiasten mener at strandsonen på fastlandet er så nedbygd, at det stort sett er for sent å gjøre noe. Verket peker blant annet på Sverige.

— Vestkysten av Sverige har de en helt annen forvaltning av strandsonen. Der er det små hytter, og de er bygd konsentrert. Alt annet er stort sett tilgjengelig for allmennheten. Det å få tilgang til havet for allmennheten som ikke har båt, er veldig viktig, mener Verket.

Han mener det er helt galt at det skal bli enklere å bygge ut småting, som brygger og små tilbygg. Det vil ende med at strandsonen blir fullstendig privatisert.

— Jeg synes det er godt det offentlige er på hugget, for det er jammen meg de private også. Det er viktig å ta vare på det som er igjen. Heldigvis har vi fantastiske områder på øyene, men da må man ha kajakk eller båt. Gangbro til Stokken og Bragdøya er sikkert fint, men må jo ikke være noe argument for å bygge ytterligere ned strandsonen på fastlandet, sier Verket.