Les også: Lars Verket: — Strandsonen har blitt ødelagt

Gunnar S. Sædberg: - Strandsone nok til alle

KRISTIANSAND: - Tankene om gjøre øyene våre landfaste er spennende. Da vil de kunne brukes av mer enn bare båtfolk. Det skal Sædberg ha. Men jeg kan ikke si meg enig i analysen at det er politikernes regulering som gjør at prisene er blitt som de er blitt, sier Mette Gundersen, ordførerkandidat for Arbeiderparitet i Kristiansand.

Gundersen peker på den generelle prisstigningen i markedet som hovedforklagingen til de høye prisene.

— I strandsonen har vanlige folk ikke en gang råd til å legge inn bud. Det er bare den økonomiske eliten som har råd til å by over hverandre for strandeiendommer, mener Gundersen.

Ikke nok

— Jeg synes heller ikke vi har mer enn nok strandlinje til alle. Strandsonen er et knapphetsgode. Vi må forvalte den så godt vi kan. Vi må åpne opp for at alle kan få tilgang, og vi bør tilrettelegge bedre. Men det er ikke noe argument for å åpne opp for mer privatisering, fortsetter Gundersen.

Hun mener at det er nettopp fordi strandsonen er et knapphetsgode, at prisene er så høye.

— Hadde vi åpnet for mer privatisering, hadde det likevel ikke ført til at det hadde blitt billigere. Vi hadde bare fått flere kapitalsterke folk som hadde kjøpt seg inn, vanlige folk hadde ikke hatt råd til å kjøpe, sier Gundersen.

— Men jeg vil rose Sædberg for spennende tanker om å gjøre flere av øyene tilgjengelig for folket. Vi ser i andre europeiske land der de har fått til mye spennende med gangbroer. Om det er mulig i den skjærgården vi har, vet jeg ikke, sier Gundersen.

Motsatt oppfatning

Høyres ordførerkandidat i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, er derimot enig med Gunnar Sædberg.

— Gunnar Sædberg har rett. Det er denne restriktive politikken som har ført til prisveksten. Det kommer ikke mer strandlinje, og ikke bygges det mer i strandsonen. Dermed er prisveksten bare en mekanisme, Sørensen.

Sørensen mener at de områdene i strandsonen som allerede er bebygd, bør fortettes så godt det lar seg gjøre.

— Og så må vi åpne opp for allmennheten i de områdene som verdifulle. De områdene må vi sikre. Bro til Bragdøya er foreslått mange ganger, og fortsatt en god idé, mener Sørensen.

Utnytt bedre

Han mener også at dagens offentlige strandområder bør ivaretas bedre.

— Vi må ta vare på for eksempel Bertesbukta. Der kan bli et enda bedre tilbud enn i dag. Vi må ruste opp hele anlegget, og det er masse områder som ikke er tilgjengelig for å bade. Vi må utvide med badebrygger, strender og stupetårn, mener Sørensen.

Når det gjelder bro til Bragdøya mener Sørensen tanken er veldig god, men at det er knyttet en del praktiske utfordringer til dette, blant annet knyttet til båttrafikken.

— Går du inn for bro til Bragdøya?

— Det er litt tidlig å si, sier Sørensen.

Støtter høyre

Frps ordførerkandidat i Kristiansand, Tor S. Utsogn, er enig med Per Sigurd Sørensen.

— Det høres veldig fornuftig ut. Det er politikernes restriktive holdning som gjør at prisen går opp. Strandeiendommer er et knapphetsgode i dag. Men det er Aps politikk som gjør dette til et knapphetsgode. Vi er også opptatt av at det skal være tilgjengelighet i strandsonen for allmennheten. Men det er ikke et hinder for at man i visse områder kan åpne for bebyggelse, mener Utsogn, som mener det er enormt mye ubebygd strandsone å ta av.

— Borer over til øyene er veldig spennende tanker. De kunne bli virkelige turistmagneter. Men det er alt for tidlig å si om vi vil gå inn for bygging av dem, sier Utsogn, som mener at hvis man ønsker å ha høyere priser i strandsonen, er det bare å følge Arbeiderpartiets politikk.