Ifølge amerikanske myndigheter står de fleste av ambassadens bygninger i brann fredag kveld. Ifølge amerikanske myndigheter står de fleste av ambassadens bygninger i brann fredag kveld. Foto: Ap/NTB Scanpix

USAs ambassadebygninger i brann i Tunis

Protestene har også spredd seg til Nigeria.

TUNIS/OSLO(Aftenposten): De fleste bygningene til USAs ambassade i Tunis står ved 18.30-tiden norsk tid i brann. Det melder amerikanske myndigheter på twitter. Da hadde det lenge rast inn melding fra ulike kilder at demonstranter var på vei inn på ambassadens område og at sperringer var brutt sammen.

Tidligere på dagen satte demonstranter fyr på den amerikanske skolen i Tunis. Skolen var stengt fordi fredag er helligdag i muslimske land. Noen av demonstrantene skal, ifølge Al Jazeera, ha ropt følgende slagord:

– Obama, Obama, vi er alle Osama!

Det amerikanske flagget ved ambassaden er fjernet og erstattet med et sort flagg.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er 3 døde og 28 skadet i forbindelse med angrepet på ambassaden.

Opptøyer i Nigeria

Rett over kl. 18. siterte Al Jazeera en talsmann for det militære at nigerianske soldater hadde skutt i luften utenfor en moské i byen Jos, for å spre en folkemengde som forberedte protester mot den anti-islamske

— De måtte skyte i luften, men ingen ble skadd, sa kaptein Salihu Mustapha, som hevdet at folkemengden tellet flere hundre person.

Ifølge ham bar demonstrantene plakater som fordømte USA.

Protester i Marokko og i Sinai

Ifølge Al Jazeeras live blog deltok hundrevis av salafister i brenningen av amerikanske flagg i Sale i Marokko, tvillingbyen til hovedstaden Rabat. Brenningen skjedde ved en moské.

Ifølge bloggen var ingen sikkerhetsstyrker til stede.

Onsdag var mellom 300 og 400 aktivister samlet utenfor det amerikanske konsulatet i landets største by, Casablanca. Her var politiet til stede.

Ifølge Al Jazeera har også demonstranter tilhørende ultrakonservative grupper i Sinai stormet en leir for FNs fredsstyrker i byen Sheikh Zuwayed. Også her ble et sort flagg heist.

Fredsstyrkene har besvart angrepet med våpen, og ifølge TV-stasjonen er minst en person skadet. Sikkerhetsstyrker skal være på vei mot området.

To mistet livet i Khartoum

Ifølge NTB har minst to personer mistet livet under en voldsom demonstrasjon ved USAs ambassade i Khartoum, Sudan, fredag. Dette ifølge øyenvitner.

Den ene demonstranten ble påkjørt av en politibil, mens den andre ble funnet død inntil muren som omringer ambassadeområdet, opplyser lokale kilder og en reporter fra AFP. Det er uvisst hvordan den siste demonstranten døde.

Flere demonstranter greide å ta seg inn på ambassadeområdet, der vakter skjøt varselskudd for å skremme dem bort. Etter en times tid kunne ambassaden melde at alle var jaget bort.

Ingen ansatte skadet

- De er kastet ut. De kom ikke langt, sier en talsmann. Han føyer til at ingen ansatte ved ambassaden er blitt skadd under urolighetene.

Ambassaden ligger utenfor hovedstaden Khartoum, og tidligere på dagen hadde tusenvis av mennesker ankommet området i busser og biler for å delta i protesten mot en islam-kritisk film som er laget i USA.

Flere demonstranter skal ha hoppet over muren rundt ambassaden, og det ble hørt skudd fra innsiden av området.

Demonstrantene startet også flere små branner på en plass i nærheten av bygningen. I et forsøk på å hindre at de nådde fram til ambassaden, avfyrte sikkerhetsstyrkene tåregass.

Tysklands ambassade rammet

Tidligere fredag ble Tysklands ambassade i Khartoum stormet under en tilsvarende protest.

Demonstranter har samlet seg i flere muslimske land fredag for å vise sin avsky mot den islamfiendtlige videoen «muslimenes uskyld», som portretterer profeten Muhammed på en svært nedrig måte.

De fleste demonstrasjonene var lenge relativt fredelige, selv om det var tilløp til voldelige episoder i Egypts hovedstad Kairo og i Jemens hovedstad Sanaa. Ifølge TV2s reporter i Kairo var forholdene der rolig ved 18.30.-tiden.

Filmskaper kan ha brutt betingelser

Amerikanske myndigheter vurderer om mannen som har laget den islam-kritiske filmen «Innocence of Muslims», kan ha brutt betingelsene som ble satt for en tidlig løslatelse.

Mannen er tidligere dømt for økonomisk kriminalitet.

- USAs kriminalomsorg i Californias sentrale distrikt ser på saken på nytt, sier Karen Redmond, talskvinne for kontoret til USAs domstoler .