Demonstranter i Khartoum gikk til angrep på den tyske ambassaden på fredag. Demonstranter i Khartoum gikk til angrep på den tyske ambassaden på fredag. Foto: NTB Scanpix/reuters

– Det er som en krigssone

Rasende demonstranter har stormet den amerikanske ambassaden i Tunis. Flere ambassader i Sudans hovedstad Khartoum er også angrepet i løpet av fredagen.

Palestinere brenner et amerikansk flagg i flyktningleiren Jabalya på Gazastripen fredag. Filmen «Innocence of Muslims» har på nytt oppildnet antiamerikanske følelser i Midtøsten Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix
Politiet avfyrte varselskudd og brukte vannkanoner for å spre demonstranter som ville ta seg til USAs ambassade i Jemens hovedstad Sana fredag. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB

OSLO(Aftenposten): Demonstranter har samlet seg i flere muslimske land fredag for å vise sin avsky mot den islamfiendtlige videoen «muslimenes uskyld», som portretterer profeten Muhammed på en svært nedrig måte.

De fleste demonstrasjonene var lengerelativt fredelige, selv om det var tilløp til voldelige episoder i Egypts hovedstad Kairo og i Jemens hovedstad Sanaa.

Men i Tunisias hovedstad, Tunis, gikk demonstranter fredag til angrep på den amerikanske ambassaden, der de skal ha knust vinduer og satt fyr på trær på ambassadeområdet. Et antall mennesker skal ha klart å hoppe over muren som omgir ambassadebygningen, ifølge øyenvitner.

– Vi er alle Osama!

Politiet bruker tåregass for å forhindre demonstrantene fra å ødelegge bygningen ytterligere, skriverThe Guardian, som er på stedet.

Fem personer skal være skadet i skuddveksling med politiet i Tunis, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Det er som en krigssone utenfor ambassaden. Politiet prøver å beskytte bygningen. Demonstranter strømmer til fra alle kanter, sier øyenvitnet Yousef Gaigi til Al Jazeera.

Han legger til at det kommer svart røyk fra ambassadebygningen.

Tidligere på dagen satte demonstranter fyr på den amerikanske skolen i Tunis. Skolen var stengt fordi fredag er helligdag i muslimske land. Noen av demonstrantene skal, ifølge Al Jazeera, ha ropt følgende slagord:

– Obama, Obama, vi er alle Osama!

Stormet tysk ambassade

Også i Sudan gikk demonstrantene berserk. Fredag stormet flere tusen mennesker den tyske ambassaden i hovedstaden Khartoum. Etter først å ha revet ned flagget, skal de ha satt fyr på ambassadebygningen.

Minst én person skal være drept i opptøyene, ifølge ubekreftede meldinger fra Khartoum.

Sudans myndigheter kritiserte nylig Tyskland for å ha tillatt en demonstrasjon der en høyreradikal gruppe bar på en karikatur av profeten Muhammed, skrivernyhetsbyrået Reuters.

Også den britiske og amerikanske ambassaden i byen skal ha blitt angrepet. Ifølge NTB har flere tusen demonstranter samlet seg utenfor USAs ambassade. Ambassaden er strengt bevoktet, men demonstrantene har startet flere små branner på en plass i nærheten av bygningen.

– Vi kan bekrefte at det pågår demonstrasjoner utenfor den britiske ambassaden i Khartoum. Sudansk politi er på stedet, skriver britisk UD på sinTwitter-side.

– Ambassaden er trygg, heter det på Twitter-sidene til denamerikanske ambassadeni byen.

Tyske ambassadeansatte i sikkerhet

Den tyske ambassaden i Khartoum ble delvis ødelagt etter stormingen. Et bilde på Al Jazeeras nettsiderviser triumferende demonstranter foran den brennende bygningen.

Det var lenge uklart om det befant seg mennesker inne i bygningen, men i 15-tiden fredag kunne Tysklands utenriksminister, Guido Westerwelle, konstatere atalle ambassadens ansatte var i sikkerhet.

Fredag er helligdag i muslimske land, og ambassadene holder derfor stengt.

Tirsdag gikk demonstranter i den libyske byen Benghazi til angrep på det amerikanske konsulatet der. Fire ambassadeansatte, inkludert USAs ambassadør til Lilbya, Chris Stevens, ble drept.