LONDON: Kate Middleton kommer fra en middelklassefamilie, og søsteren Pippa skaper allerede overskrifter. Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, tror Middleton-familiens inntreden i de royale rekker kan åpne for flere skandaler i det svært så tradisjonelle kongehuset.

Jan Erik Mustad.

— Det er alltid en fare for skandaler når du får folk fra middelklassen inn i et kongehus. Personer som Pippa vil nok alltid skape hodebry for de kongelige, sier han.

Får streng oppdragelse

Men så snart hun er smidd i hymens lenker, tror Mustad at Kate vil begynne en sakte forvandling, som nok vil innebære en streng oppdragelse innen etikette. En forvandling vår egen Kronprinsesse Mette-Marit også måtte gjennom.

— Det er nok mange paralleller mellom Kate og Mette-Marit, men det blir spennende å se hvordan Kate vil utvikle seg. Mette-Marit klarte å holde på mystikken - jeg er spent på å se om Kate klarer det samme, sier Mustad.

Ambivalent stemning

Uansett er det sannsynlig at William og Kate representerer den samme moderniseringen av kongehuset i Storbritannia som kronprinsparet gjorde for Norge.

Mustad tror Dronning Elizabeths barnebarn ser behovet for å nærme seg folket, men at folket ikke helt har bestemt seg om de vil ha en folkelig regent, eller en mer mystisk, tilbaketrukket regent som dronningen.

— Det er en litt ambivalent stemning. På den ene siden tror jeg folket har respekt for Dronningens tilnærming - hun gir for eksempel aldri kommentarer og er svært tilbaketrukket. På den andre siden trenger kanskje kongehuset en modernisering. William og Kate vil nok uansett komme folket mer i møte.

Skaper samhold

Og møte folket gjør de allerede. Ifølge VG dukket Prins William opp i går kveld for å hilse på noen av de mange som hadde møtt opp i paradegaten The Mall.

Men begivenheten betyr også mye for Storbritannia som helhet. Mustad tror begivenheter som prinsebryllupet i dag og OL i London i 2012 kan fungere samlende for en union som tidligere har slått litt sprekker.

— Monarkiet er en av få gjenlevende institusjoner som samler landene i unionen. Det samme gjelder OL. I fotball og andre idretter har alle landene egne landslag, men i friidrett har ikke landene egne representanter - de representerer Storbritannia. Jeg tror slike hendelser styrker både unionen og den nasjonale identitetsfølelsen på sikt, sier Mustad.

Mustad er i Oslo hele dagen for å kommentere bryllupet.

Skal du følge bryllupet? Del dine meninger med oss i kommentarfeltet under.