OSLO: Reiss Andersen sier til Fædrelandsvennen at det ikke er ofte, men det skjer, at en tiltalt får anledning til å lese opp fra et eget manus under sin forklaring.

— Det viktigste for dommeren er at saken blir best mulig opplyst, og det bidro administrator til da hun lot Breivik få anledning til å fullføre det ferdigskrevne manus, sier Reiss Andersen.

Følg rettssaken direkte i tekst, samt video i pausene, her.

— På et tidspunkt stilte Breivik et ultimatum at han måtte få legge rammene for sitt forsvar og fullføre den skriftlige og planlagte forklaringen hvis han skulle fortsette å forklare seg senere i saken. Da opptrådte dommeren glimrende. Men det er en vanskelig balansegang, sier Reiss Andersen, som er ekspertkommentar for TV2 under Breivik-saken.

Tåler forklaringen

Advokat Sjak R. Haaheim fra Mandal, som nå driver advokatvirksomhet i Oslo, har 27 klienter knyttet til det som skjedde på Utøya.

Advokat Sjak R. Haaheim. Foto: Hallgeir Oftedal

For syv av disse er han bistandsadvokat. Disse syv reddet mange ungdommer fra Utøya med sine båter på Tyrifjroden 22. juli i fjor.

— Det var ingen overrraskelser i Breiviks forklaring. Han kan, og skal som alle andre tiltalte, ha anledning til å få sin grunnleggende rett til å forklare seg uansett om det er vondt å høre. Jeg tror det norske demokrati er robust nok til å absorbere den forklaringen Breivik kom med. Breiviks straffbare handlinger skal domstolene ta seg av. Ute i samfunnet får vi heller ta et oppgjør med hans politiske holdninger, sier Haaheim.

— Breivik er tiltalt for 77 drap og et stort antall drapsforsøk. Det er det rettsoppgjøret handler om, ikke hans politiske og forkvaklede oppfatninger, er kommentaren fra Trond Blattmann, leder av den nasjonale støttegruppen.