Her skjedde terrorangrepene i Paris

Se kart og informasjon om de koordinerte terrorangrepene i Paris fredag kveld.

Publisert:
  • Ingeborg Moe Anette Aasheim
  • Nina Selbo Torset
Denne artikkelen er over fire år gammel

Kartet og saken oppdateres fortløpende med bekreftet informasjon.

Dette vet vi:

Situasjonen er fortsatt uavklart etter det som fremstår som det verste terrorangrepet i Frankrike etter krigen.

Minst 127 personer er drept i konsertlokalet Bataclan og på flere andre steder i og rundt Paris fredag kveld.

Dette er det vi vet om terroren som rammet Frankrike fredag 13. november 2015:

Angrepene startet mellom klokken 21 og 22 fredag kveld og pågikk i flere timer.

Lørdag formiddag opplyses det at minst 127 er drept i angrepene. Ca. 180 personer er såret, minst 80 av dem er kritisk såret.

Ifølge den franske avisen Le Figaro har man oversikt over fem konkrete skyteepisoder i sentrum av Paris fredag kveld. Blant annet ved Bataclan i (11. arrondissement), ved rue de Charonne (11. arrondissement), og på restauranten Le Petit Cambodge i rue Bichat, samt ved rue de la Fontaine au Roi.

Angripere med automatvåpen skal ha skutt mot gjestene i restauranter og kafeer.

Like etter angrepene mot restauranten ble det meldt om eksplosjoner ved Stade de France, nasjonalarenaen der Frankrike spilte fotballkamp mot Tyskland. Frankrikes president Francois Hollande var tilstede på kampen, men ble brakt i sikkerhet. Det skal ha vært to selvmordsangrep og en bombeaksjon utenfor stadion. To av angrepene skjedde ved inngangene til stadionanlegget, det tredje ved en McDonalds-restaurant i nærheten.

En gisselaksjon fant samtidig sted i konserthallen Bataclan, der 1500 publikummere var tilstede denne kvelden. Fire terrorister ble drept her. Minst 87 skal ha blitt drept av angriperne i Bataclan.

I konserthallen Bataclan spilte det amerikanske rockebandet Eagles of Death Metal da angriperne slo til. Tilskuere ble holdt som gisler i flere timer, inntil politiet stormet konsertsalen rundt klokken 00.30 i natt.

En kilde på innsiden av terroretterforskningen i Paris sier åtte angripere er døde. Syv av dem drepte seg selv med selvmordsbomber, en ble drept av politiet. Politimesteren har sagt at man tror at alle gjerningspersonene nå er døde, men jakten på medskyldige fortsetter.

Frankrikes president Francois Hollande har erklært unntakstilstand — den første siden annen verdenskrig - og innført grensekontroll.

Flere land, blant annet Tyskland og Storbritannia har lørdag innkalt til krisemøter. Mange land har høynet sikkerhetsberedskapen.

Lørdag kl. 11.00 sa Frankrikes president Francois Hollande at det er IS som sto bak angrepene fredag.

Dette vet vi ikke:

Hvem står bak angrepene? Presidenten sier altså at IS sto bak. Men foreløpig vet vi lite om hvem de åtte gjerningsmennene var og deres historier.

Kan det komme flere angrep? Fransk politi tror terroristene er døde, men jakter altså fremdeles på medskyldige.

Hva nøyaktig har skjedd? Situasjonen er uoversiktlig og vitnebeskrivelser tyder på at helt tilfeldige restaurantgjester og konsertpublikummere ble rammet i de koordinerte angrepene fredag kveld.

Hva vil Frankrike gjøre nå? Hollande sier at dette er en krigshandling fra IS, men foreløpig vet vi lite om og hvis Frankrike vil reagere militært mot terrorgruppen.

Publisert:

Les også

  1. Hollande: – IS sto bak angrepene

  2. Nye trusler mot Frankrike i IS-video

  3. – Angriperne har trolig bånd til IS eller al-Qaida

  4. PST styrker beredskapen, neppe forbindelser til Norge

  5. Leter etter venner og familie i Paris via sosiale medier

  6. Øyenvitne: – De skjøt oss som fugler

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.