KVINESDAL: — Utfordringene har vært mange, men så er også kabelen mer en dobbelt så lang som verdens nest lengste sjøkabel for strøm, sier informasjonssjef Knut Lockert i Statnett.

I går jobbet rundt 20 mann på sju større og mindre båter med å buksere sjøkabelen til land like innenfor Angholmen i Fedafjorden. Ved hjelp av et fjernstyrt undervannsfartøy ble kabelen trukket inn gjennom en liten tunnel 50 meter under vann. En vinsj i et skjøterom inne i fjellet trakk kabelen opp gjennom den 140 meter lange tunnelen fra 50 meters dyp.

SIKKERHET.

Den nye strømutvekslingskabelen skal sikre stabil strømforsyning til Norge og Nederland. Her til lands kan det nå bli slutt på skyhøye strømpriser ved tomme vannmagasiner, men ekspertene er delt i synet på om strømprisene totalt sett vil gå ned som en følge av NorNed-forbindelsen. Slike overføringskabler bidrar også til at norsk strøm kan selges dyrt i utlandet når våre vannmagasiner flommer over.

Store dyp, uvær i fjor høst og tidspress var blant utfordringene NorNed-prosjektet har støtt på. Like utenfor Fedafjorden måtte kabelen legges på hele 409 meters dyp. Nest dypeste sted var på 380 meter i Norskerenna. Prosjektet var en stund forsinket, men er nå i rute igjen.

Ikke FERDIG.

Selv om den undersjøiske kraftkabelen nå er ilandført både i Norge og Nederland, mangler fremdeles noen lengder på midten som skal skjøtes sammen i forbindelse med at «returkabelen» blir lagt. I sommer starter arbeidet med å legge den andre «enlederkabelen» fra Feda og sørover til Nederland.

Det kan tidligst sendes strøm gjennom kabelen i oktober, og ifølge planen senest 31. desember i år. En storstilt offisiell åpning både i Norge og Nederland er først planlagt neste sommer.