KVINESDAL: – Dette siste stykke har gått glimrende. Her er det en fornøyelse å arbeide, sier Thor Ø. Weibye i Statnett, prosjektleder for kraftkabelen NorNed som skal gå fra Eemshaven i Nederland til Feda i Vest-Agder.

I glitrende solskinn, og stille vann, kom kabelleggingsskipet «C/S Skagerrak» inn Fedafjorden i dag.

Med en fart på 5-10 meter i minuttet går det ikke akkurat fort, men skipet holdt stø kurs inn fjorden, med hyppige justeringer for å få kabelen til å ligge der den skal.

Gigantprosjektet til Statnett og deres nederlandske motstykke TenneT koster 4,6 milliarder kroner. Elkabelen har en kapasitet på 700 MW, nok til å forsyne halve Oslo med strøm.

580 kilometer

Kabelen fra Nederland til Norge blir 580 kilometer lang. Den er ikke dratt i land foreløpig. Statnett kutter nå kabelen og legger den på bunnen av Fedafjorden, for så å ta den opp for ilandføring i mai.

På grunn av dårlig vær før jul, lå kabelleggingsskipet «Skagerrak» værfast. Arbeidet ble tre måneder forsinket, men prosjektleder Thor Ø. Weibye i Statnett håper nå at prosjektet kan fullføres som planlagt.

– Vi har blitt forsinket, og jobber nå med å ta inn forsinkelsen. Vi håper at kabelen er i drift ved årsskiftet som planlagt, sier Weibye.

Knutepunkt

Ordfører i Kvinesdal, Odd Omland (Ap), var også med ombord i kabelleggingsskipet.

– Kvinesdal kommune vil får omtrent fem millioner kroner i året fra dette anlegget her. Det kommer godt med. Men det viktigste er kanskje at Kvinesdal blir et kraftknutepunkt for hele landet, fremholder Omland.

Omland nevner planene som blant annet Agder Energi sysler med. Der planlegges det en kabel fra Tyskland til Norge, da mest sannsynlig med ilandføringspunkt i nettopp Feda.

– Da blir Kvinesdal virkelig et senter, sier Omland.

Prisdemper

Ifølge Edvard Lauen, direktør for energiforvaltning og handel i Agder Energi, kan NorNed-kabelen ha to effekter.

– Det er vanskelig å si hvordan kabelen vil påvirke strømprisen i et normalår. Men hvis det er svært tørt, vil en slik kabel bidra til at kraftprisene ikke blir så høye. Motsatt er det i et vått år. Da vil eksporten føre til at prisene ikke synker så mye som de ville ha gjort, uten kabelen, forklarer Lauen.

I tillegg til prisreguleringen vil en kraftkabel fra utlandet bedre forsyningssikkerheten av strøm i tørre år i Norge.