MINNET: Torjus Jakobsen Blattmann (17), Syvert Knudsen (17) og Johannes Buø (14) ble minnet i Oslo tingrett onsdag. MINNET: Torjus Jakobsen Blattmann (17), Syvert Knudsen (17) og Johannes Buø (14) ble minnet i Oslo tingrett onsdag. Foto: PRIVAT/SCANPIX

Slik ble Johannes, Syvert og Torjus minnet i retten

Familiene til de tre drepte AUF-erne fra Vest-Agder minnet i dag sine sønner i Oslo tingrett.

OSLO: I dag fortsatte gjennomgangen av obduksjonsrapportene til de 69 drepte i massakren på Utøya.

Fire AUF-ere fra Vest-Agder døde. Drapene på tre av disse ble gjennomgått i Oslo tingrett i dag.

Johannes Buø (14) var gjerningsmannens nest yngste dødsoffer. Han bodde med mor, far og bror på Svalbard, men kommer fra Mandal. Han er også begravet i Mandal.

Sprudlende tenåring

22. juli befant Johannes Buø seg i skogen øst for Skolestua. Han ble skutt tre ganger, og døde av skuddskader i hodet og brystet.

I Oslo tingrett leste i bistandsadvokat Nadia Holm opp familiens minneord. De beskriver ham som en sprudlende tenåring, som også var svært samfunnsengasjert og selvstendig.Som elleveåring var han på sin første CISV-leir alene i Brasil.

Children's International Summer Villages Norge (CISV) er en religiøst og politisk uavhengig barne— og ungdomsorganisasjon som arbeider for fred. Johannes Buø hadde fått venner over hele verden gjennom dette engasjementet.

— Erfaringen fra utenlandsreiser vekket interessen for andre kulturer og samfunnsaktuelle spørsmål, leste advokat Nadia Holm fra familiens minneord.

— At Johannes som hadde reist verden rundt alene, ikke skulle komme levende hjem fra lille Utøya, virker fullstendig meningsløst for Johannes' mor, far og lillebror, leste Holm videre fra minneordet.

Johannes var en av to på 14 år som ble skutt og drept av Anders Behring Breivik. Den yngste av dem var Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn.

Spilte og sang

Syvert Knudsen (17) fra Lyngdal varen av tre som ble drept ved Stoltenberget. Han ble skutt tre ganger, og døde avskuddskader i hodet og brystet.

Bistandsadvokat Andreas Bjørn Salvesen leste opp familiens minneord:

— Syvert har alltid vær en glad gutt. Han liktemusikk og skrev sanger, og en av disse fremførte han på Ungdommenskulturmønstring. Sangen het ”Dying Rose”. Gitaren var en trofastfølgesvenn og den var selvsagt med til Utøya. Det er blittfortalt at han spilte og sang for folk på øya, sa Salvesen.

Se også: Delte kjærlighetssanger på nett

— Tanken til de etterlatte er at han hadde en godtid og koste seg de dagene han var på Utøya, sa Salvesen.

I minneordet trakk han også fram Syvert Knudsens sterke samfunnsengasjement og interesse for båtliv.

Skulle spilt på scenen

Torjus Jakobsen Blattmann (17) fra Kristiansand ble drept iområdet ved Stoltenberget og Bolsjevika.Han ble skutt éngang, og døde av skuddskader i hodet.

Torjus er sønn av leder for Støttegruppa etter 22. juli,Trond Blattmann, og Mette Jakobsen Blattmann.

I minneordet la bistandsadvokat Ivar Sveen stor vekt på musikkinteressen til Torjus.

— Torjus var nestleder i AUF i Kristiansand. Dettevar andre gangen han var på Utøya, et sted han elsket å være. Han var interesserti musikk og spilte gitar. På Utøya var han myeiRocketeltet og øvde sammen med flere av ungdommene som nå er borte. Deskulle ha spilt på scenen på lørdagen, sa Sveen.

— Torjus var en omsorgsfull, familiekjær ogomtenksom gutt som ville arbeide med barn. Han var underveis til å bli barne ogungdomsarbeider. Han gledet seg over livet og så fram til å bli 18 år. Gode, snilleTorjus, vi savner deg veldig, sa Sveen på vegne av familien Blattmann.