Gjennomgangen av obduksjonsrapportene fra ofrene på Utøya fortsetter ut denne uka. Gjennomgangen av obduksjonsrapportene fra ofrene på Utøya fortsetter ut denne uka. Foto: Scanpix

Dette er terrorofrene retten får høre om i dag

Obduksjonsrapporten for 12 ofre, deriblant tre sørlendinger, blir presentert i retten.

OSLO: Så langt har retten fått presentert historier og obduksjonsrapporter fra23 ofre på Utøya. I dag blir ytterligere 12 ofre presentert.

Det blir først lagt frem bilder av stedet hvor hvert offer ble funnet. Deretter viser en rettsmedisiner fra Nasjonalt folkehelseinstitutt skuddskadene ved hjelp av en dukke og dødsårsaken presentert. Bilder av ofrene blir ikke vist på skjermene i retten, men blir overrakt retten i permer.

For hvert av ofrene vil også de respektive bistandsadvokatene vise et bilde og si noen ord om deres liv.

Onsdag blir obduksjonsrapportene til disse tolv gjennomgått:

FS00026856.jpg

Sondre Furseth Dale Alder: 17

Hjemsted: Haugesund

Sondre Furseth Dale gikk på Karmsund videregående skole. Han skulle på skolens linje for kjemiprosess og hadde planer om å utdanne seg til ingeniør . Han var tillitsvalgt for klassen sin, og beskrives som en god gutt som var engasjert i sine medelever, politikk, samfunn og musikk.

Dale spilte i tre rockeband, og var svært synlig på musikkscenen i byen.

Dale var en profilert ungdomspolitiker i hjembyen, og beskrives som en herlig, kunnskapsrik og heftig ungdomspolitiker som uredd og som på sin spesielle måte tok opp saker han var opptatt av.

— Mange ganger stilte han opp i diskusjoner med argumenter basert på fakta som fikk noen og enhver til å se i bordkanten fordi de rett og slett ikke hadde fulgt med i timen, heter det i minneordet fra Haugesund Arbeiderparti.

FS00026857.jpg

Simon Sæbø Alder: 18

Hjemsted: Salangen i Troms

Gikk ut av Sjøvegan videregående skole våren 2011. Han var både elevsrådsleder og russepresident ved skolen. Sæbo var i tillegg involvert i prosjektet «Water for life», hvor skolen har adoptert en landsby i Kambodsja.

Sæbø var et sportstalent som gjennom årene markerte seg som et talent innen fotball, langrenn og friidrett. Han var tidligere medlem i ungdommens fylkesråd. Han var yngste deltaker på Arbeiderpartiets landsmøte i 2009. – Simon var en veldig sterk person, som struttet av glede og pågangsmot og han ville gjerne at hele landsmøtet skulle høre på han. Det gjorde vi og ble imponert over den yngste delegaten som hadde en sånn kraftfull stemme fra nord, sa statsminister Jens Stoltenberg til TV2.

FS00026862.jpg

Modupe Ellen Awoyemi Alder: 15

Hjemsted: Drammen

Skulle begynne på Drammen videregående skole. Hun beskrives som en livsglad gledesspreder med et smil som lett smittet.

Hun var glad i å synge, og sang i Bragernes kirkes ungdomskor. Hun var i tillegg aktiv i menigheten, og hadde vært leder på flere konfirmantleirer.

— Hun var en nydelig jente på alle måter. Varm, god og snill. Godhjertet og omtenksom mot alle. Det er helt uvirkelig at hun er borte, sa korets dirigent Beate Strømme Fevang til Drammens Tidende.

Awoyemi hadde planer om å studere jus, og var allerede i gang med å se på ulike studiesteder.

FS00026860.jpg

Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn Alder: 14

Hjemsted: Drammen

Sharidyn Svebakk-Bøhn, også kalt Sissy, hadde fylt fjorten år to dager før hun reiste til Utøya. Hun ble det yngste offeret for massakren. Hun var elev ved Marienlyst skole, og hadde et sterkt engasjement for leirstedet Killingen. Til tross for sin unge alder, hadde hun vært medlem i AUF en stund. Hun beskrives som svært positiv med et stort politisk talent.

— Hun var moden for alderen, og jeg hadde allerede tenkt på verv i Drammen AUF til henne. Sissi ville kunnet utviklet seg til å bli leder og ha tillitsverv i partiet. Hun kunne blitt noe skikkelig stort, sa Nicoline Bjerge Schie, leder av Drammen AUF til Drammens Tidende.

FS00026858.jpg

Marianne Sandvik Alder: 16

Hjemsted: Stavanger

Marianne Sandvik skulle ha begynt på helse— og sosialfag ved Jåttå Videregående Skole høsten 2011. Hun hadde vært medlem i AUF i rundt et halvt år, hvor hun trivdes og blomstret.

Venner beskriver Sandvik som omtenksom, rolig, stødig og alltid til stede for andre.

— Hun var en fantastisk jente med en unik omtanke for alt og alle rundt seg, ifølge leder i AUF Rogaland, Andreas Bjelland.

Sandvik brant for å bekjempe urettferdighet i samfunnet, og verdier som rettferdiget, solidaritet og likeverd var svært viktige for henne.

FS00026868.jpg

Gizem Dogan Alder: 17

Hjemsted: Trondheim

Skulle begynne på dramalinjen ved Byåsen skole. Familien kommer fra Tyrkia, og Dogan engasjerte seg sterkt i saker om det flerkulturelle Norge.

Hun engasjerte seg i tillegg sterkt for palestinere, øg ønsket å være med en nødhjelpskonvoi til Gaza.

Hun hadde vært aktiv i AUF i to år, og satt i styret for AUF i Trondheim, og var en synlig og kjent ungdomspolitiker i hjembyen.

Hun beskrives som snill og omtenksom, og som en som engasjerte seg.

– Gizem var svært fargerik på alle måter. Med sin multikulturelle bakgrunn var hun i stand til å leve seg inn alle disse kulturene på en utmerket måte. Et unikt og praktisk eksempel på det multikulturelle og mangfoldige Norge, skrev kusinen Ilknur Tung i et minneord.

FS00026859.jpg

Johannes Buø Alder: 14

Hjemsted: Mandal

Johannes Buø var opprinnelig fra Mandal, men bodde de tre siste årene i Longyearbyen på Svalbard sammen med familien. Her markerte han seg i Svalbard AUF, hvor han var styremedlem.

Han var aktiv på fritiden, og var interessert i jakt og hunder. I tillegg drev han med snøscooterkjøring og judo. Buø var også aktiv i den verdensomspennende fredsorganisasjonen Children's International Summer Villages.

Han beskrives som en sprudlende gutt med godt humør og god humor.

– Johannes likte at folkene rundt ham var glade. Hvis han kunne få folk til å smile gjennom ablegøyer eller morsomme kommentarer var han fornøyd, skriver Arbeiderpartiets og AUFs ledelse i sitt minneord.

FS00026861.jpg

Even Flugstad Malmedal Alder: 18

Hjemsted: Gjøvik

Even Flugstad Malmedal hadde ikke vært politisk aktiv i AUF lenge, men tok raskt en aktiv rolle i ungdomspartiet.

— Even hadde alltid godt humør. Han stilte alltid opp, han hjalp ungene og var godt likt av alle, sa barndomsvennen Ørjan Wettermark til Dagbladet.

Malmedal var samfunnsengasjert, og var i tillegg aktiv som keeper, dommer og trener i Varde idrettslag, hvor han beskrives som en klippe. Han gikk på ski, og var ungdomsleder i Ynglingen.

Malmedal hadde en positiv innstilling til livet.

— Det viste seg i alt han engasjerte seg i. Ved siden av AUF og idretten var han ungdomsleder i Ynglingen. Han hadde et meget stort nettverk, og vi vet han kommer til å bli savnet av mange, heter det i Arbeiderpartiets minneord.

FS00026864.jpg

Syvert Knudsen Alder: 17

Hjemsted: Lyngdal

Knudsen var ferdig med andreåret ved Mandal videregående skole, og planla å bli kokk.

Han var sentral i AUFs arbeid lokalt; blant annet startet han Lyngdal AUF og var aktiv i Mandal AUF, hvor han var sekretær. I tillegg gjorde han seg bemerket i fylkespartiet.

Men han hadde også andre interesser enn politikk:

— Det var tre ting for Syvert; musikk, politikk og mat, sa kamerat Nicolay Hageland til Fædrelandsvennen.

Knudsen beskrives som ivrig, hjelpsom og med en unik evne til å lytte og være ydmyk.

FS00026866.jpg

Synne Røyneland Alder: 18

Hjemsted: Oslo

Synne Røyneland var elev ved Bjerke videregående skole og skulle begynne på siste året ved skolen. Hun var relativt ny i AUF, men fant seg fort til rette.

Hun var ifølge venner ikke redd for å si hva hun mente, og kom ofte med kommentarer som fikk alle til å brøle av latter. Hun startet hver dag med et fullstendig åpent sinn og hjerte mot alt og alle, fortalte venninen Rúna Marie Lifjeld til VG Nett.

– At hun var oppvakt og hadde ordet i sin makt var det ingen tvil om, skrev Jens Stoltenberg og partitoppene i sitt minneord over henne.

FS00026865.jpg

Torjus Jakobsen Blattmann Alder: 17

Hjemsted: Kristiansand

Torjus Blattmann satt i styret i Kristiansand AUF, og brant for et inkluderende og flerkulturelt samfunn. Han ønsket å bli barne— og ungdomsarbeider, og hadde ferie fra praksis i Hellinga barnehage, hvor kollegaer uttalte at han haddde et spesielt godt håndlag med barna.

Venner trekker frem hans gode humør som et av 17-åringenes særtrekk.

– Han var glad og imøtekommende. Han var også veldig inkluderende – for Torjus gikk prat og praksis hånd i hånd, heter det i minneordet fra statsminister Jens Stoltenberg og resten av ledelsen i Arbeiderpartiet og AUF.

Faren til Torjus, Trond Henry Blattmann, er i dag leder for støttegruppen for 22.juli-ofrene.

FS00026867.jpg

Ingrid Berg Heggelund Alder: 18

Hjemsted: Ås

Ingrid Berg Heggelund hadde akkurat fullført videregående ved Ås videregående skole, og planla å studere statsvitenskap.

Heggelunds klasseforstander omtalte 18-åringen som en moden jente med integritet.

— Hun sto alltid for sine meninger og argumenterte godt for dem. Hun betydde mye for miljøet og klassen på skolen, sa klasseforstanderen da Heggelund ble gravlagt.

Hun beskrives som blid, ærlig og spontan av sogneprest Sigurd A. Bakke.

— Som liten var hun veslevoksen. Hun har alltid vært god til å argumentere for sine meninger og var opptatt av rettferdighet. Hun hadde mye omtanke og satte andre foran seg selv, sa sognepresten i sin tale.