Ordningen med skattefrie gaver gjør det mulig for givere å få skattefradrag for penger gitt til frivillige organisasjoner. Men sist høst strammet Stortinget inn på denne delen av skatteloven. Organisasjoner som bryter internasjonale avtaler gjort i FN, kan miste retten til at giverne får skattefradrag for bidragene sine.

Finansdepartementet har nå bedt skattedirektoratet undersøke hvordan de skattefrie gavene gitt til Karmel-Instituttet har blitt brukt. Skattedirektoratet er allerede i gang med å innhente dokumentasjon. Men det er finansdepartementet som skal ta endelig avgjørelse om den delen av Karmel-Instituttets arbeid som går på å finansiere ulovlig bosetning, er i strid med skatteloven eller ikke, melder Aftenbladet.no.

— Det er forkastelig at en norsk organisasjon gir penger til ulovlige bosetninger, og det er enda mer forkastelig at det er gitt skattelettelse for dette, sier Stein Guldbrandsen til Fædrelandsvennen.Guldbrandsen, som er medlem av arbeidsutvalget i Fagforbundet, har sammen med Orrvar Dalby i Norsk Folkehjelp skrevet et brev til finansdepartementet hvor de ber om at Karmel-Instituttet blir utelukket fra skattefradragsordningen.

Karmel-Instituttet blir ledet av John Skåland, bosatt på Moi, og til daglig teknisk sjef i Lund kommune. Karmel-Instituttet har i en rekke år samlet inn penger til jødiske bosettinger i palestinsk område.

— Det henger ikke på greip at regjeringen har endret skatteloven for å kunne slå ned på en organisasjon. Dette er et politisk spill. Jeg fikk seinest i dag telefon fra en leder i et politisk parti som var harm over det som nå skjer, sier John Skåland.

— Vil en opphevelse av skattelettelse få innvirkning på giverne?

— Nei, de sier at de bare vil gi mer, så inntektmessig er dette bare en fordel for Karmel-Instituttet. Det som bekymrer, er at endringen av skatteloven er et forsøk på å innskrenke og kneble en organisasjons meninger. Nå gjelder det synet på Israel og jødiske bosettinger. I neste omgang vil det kanskje være forsøk på innskrenkninger når det gjelder organisasjoner som har et annet syn på for eksempel homofilt samliv eller selvbestemt abort enn det dagens regjering har, sier John Skåland.

De siste årene har penger som Karmel-Instituttet primært samler inn i Rogaland og på Sørlandet, gått til den ulovlige jødiske utposten Alonei Shilo på palestinsk område ikke langt fra den palestinske byen Nablus, som er vennskapsby med Stavanger. I utposten bor det 35 familier, mange av dem svært store. I tillegg er det bygget en jenteskole for 130 elever. Fra Norge har bosetterne fått 23 brakker og tre lesesaler. En brakke koster rundt 120.000 kroner. John Skåland er sentral i innsamlingen og likeledes overrekkelse av innsamlede penger til de jødiske bosetterne. I fjor samlet Karmel inn rundt en million kroner til Alonei Shilo.

Nå planlegges en vei mellom utposter og omstridte bosettinger:– Vi vil sammenbinde alle disse områdene med en vei. På den måten vil vi utvide bosetningslandet, og tette igjen alle åpne områder slik at vi slipper å gi opp noe. Vi lager historie i dette området, sier bosettertalsperson Motti Isaak i Alonei Shilo til Karmels nettsted Israel-Nytt. Motti Isaak har vært flere ganger i Norge og talt på Karmel-møter her i distriktet.