Ikea stanser salg av kjøttboller

Sjokkbølgen gikk verden rundt da Tsjekkias mattilsyn kunngjorde at det hadde funnet hestekjøtt i kjøttboller fra Ikea. Nå stanser Ikea salget i 14 land – men ikke i Norge.

Publisert Publisert
  • NTB

PRAHA/OSLO: Ikea Norge garanterer at deres kjøttboller ikke inneholder hestekjøtt. Det er nemlig Mathuset Holmens i Stavanger som produserer den berømte delikatessen for Ikeas norske varehus, mens Ikeas varehus i resten av Europa for det meste får kjøttbollene fra den svenske produsenten Dafgård.

– Vår leverandør har bekreftet overfor oss, senest i dag, at de ikke inneholder hestekjøtt, men storfe og annet de skal inneholde. Det er viktig for oss at maten inneholder det den skal, sier kommunikasjonssjef Camilla Lindemann.

Mathuset Holmens opplyser til NTB at all informasjon om denne saken håndteres av Ikea.

Les også

Ikea DNA-tester alt som inneholder storfe og svin

Verdensnyhet

Det ble raskt en verdensnyhet da det tsjekkiske mattilsynet mandag kunngjorde at det hadde påvist hestekjøtt i svenskproduserte kjøttboller som skulle selges på Ikeas tsjekkiske varehus.

Nyheten gikk rett inn på topp hos ledende internasjonale medier, og morsomhetene på Twitter lot heller ikke vente på seg.

«Det ville sjokkert meg mer om det ble funnet tre i møblene», skrev en svensk twitterbruker.

«Jeg hørte på Ikea hvordan en del kunder gneldret om dette. Noen knegget også», skrev en annen.

«Jaså, det var derfor de var så gode!» lød en tredje kommentar.

Stanser salget

Ikea trekker nå tilbake kjøttboller fra varehus i 14 europeiske land på grunn av funnet som er gjort i Tsjekkia. Det er i første rekke salget av énkilosposer med kjøttboller som stanses.

Dafgård opplyser samtidig at selskapet nå vil ta egne DNA-prøver for å få oversikt over situasjonen. Dafgård har tidligere tatt DNA-prøver av sine produkter uten å finne spor av hestekjøtt.

Svenske varehus har ikke solgt kjøttboller fra samme parti som kjøttbollene som ble testet i Tsjekkia, opplyser IKEA Sveriges pressetalskvinne Sara Paulsson.

– Men vi stanser salget likevel for å være på den sikre siden, sier hun til nyhetsbyrået TT.

Rapportert til EU

Tsjekkias mattilsyn har innrapportert sitt funn til EU. Prøvene er tatt fra 760 kilo beslaglagte kjøttboller som skulle til Ikeas varehus i Brno, skriver den tsjekkiske nettavisa iDNES. Ifølge innholdsfortegnelsen skulle kjøttbollene inneholde storfekjøtt og svin.

Hvis opplysningene stemmer, er det første gang at det blir funnet hestekjøtt i produkter som er laget i Sverige.

Les også

Hestekjøtt i Ikeas kjøttboller

Tsjekkias mattilsyn advarte allerede i januar mot de svært populære Ikea-kjøttbollene, den gang fordi det viste seg at de inneholdt et udeklarert soyaprotein. Også dette funnet ble innrapportert til EU.

Hest i lasagne

Udeklarert hestekjøtt er de siste ukene blitt påvist i matvarer i en rekke europeiske land, også i Norge. Matmyndighetene er bekymret, både fordi hestekjøttet kan inneholde skadelige medisiner, og fordi all mat skal være sporbar. Det vil si at det skal være mulig å finne ut hvor alle ingrediensene kommer fra.

Skandalen har herjet Europa i over en måned. Hestekjøtt i storfeprodukter ble først oppdaget i hamburgere og andre ferdigretter i Storbritannia og Irland.

I begynnelsen av februar ble det funnet hestekjøtt i franskprodusert frossen lasagne fra svenske Findus.

Det er funnet udeklarert hestekjøtt så langt borte som i Hongkong.

Publisert