I dag ble det kjent at tsjekkiske inspektører har påvist hestekjøtt i svenskproduserte kjøttboller fra IKEA, ifølge nyhetsbyrået CTK. Disse leveres ikke til Norge. De norske kjøttbollene produseres i Stavanger.

Camilla Lindemann, kommunikasjonssjef i Ikea Norge, forteller at de nå vil DNA-teste alle matvarer som inneholder storfe og svin.

— Vi har jevnlige kontroller av matvarer. De siste to ukene har vi trappet opp kontrollen. Vi har tidligere hatt DNA-testing av laks, elg og sild. I tillegg trappet vi opp DNA-testingen av storfe og svin for fjorten dager siden. Alt som inneholder storfe og svin skal nå DNA-testes, inkludert kjøttbollene, forteller Lindemann.

Hun legger til at de til nå har testet 12 forskjellige produksjonspartier uten at det er funnet noen spor av hestekjøtt.

Produsert i Stavanger

Kjøttbollene som selges i norske Ikea-butikker er produsert i Norge. Opprinnelig ønsket Ikea å importere kjøttboller fra Sverige, fra samme produsent som står bak de det nå er funnet hestekjøtt i.

— Importbestemmelser gjorde det vanskelig. Alle kjøttboller som selges hos Ikea i Norge er derfor produsert i Norge, sier Lindemann.

- Dermed kan det se ut til at dette reddet norske forbrukere i denne saken?

— Det denne saken viser er at vi ikke kan ha nok kvalitetskontroller for å følge opp innhold i mat og jeg er glad vi nå iverksetter ekstratiltak for å kvalitetssikre maten vi selger til våre kunder, sier Lindemann.

- Inneholder ikke hestekjøtt

Hun forteller at de senest i dag har vært i kontakt med produsenten i Stavanger.

— De kjøttbollene som produseres i Norge og som vi selger i Norge er produsert av Mathuset Holmens i Stavanger. De har bekreftet overfor oss senest i dag at kjøttbollene ikke inneholder hestekjøtt, sier Lindemann.