– Kan du sende «drapsvåpenet» til Kinshasa?

Joshua French sitter i cellen i Kisangani sentralfengsel og snakker på advokat Morten Furuholmens mobiltelefon. Det er sen ettermiddag etter annen dag med ankeforhandlinger, og den dødsdømte nordmannen har kontakt med vennen Torgeir Friksen i sikkerhetsselskapet SIG Norge. Friksen lover å sende den såkalte softgunen på den måten Furuholmen måtte ønske.

Det dreier seg om replica av en Colt maskinpistol, som skyter plastkuler. Fra forrige rettsrunde vet French og Tjostolv Moland at et bilde av Moland med dette leketøyet kommer til å bli fremlagt som bevis på hvilket våpen som ble brukt til å drepe sjåføren Abedi Kasongo 5. mai i år. Fotografiet er ifølge Moland tatt i et skogområde nord for Oslo. Nå vil Furuholmen, de to nordmennenes juridiske rådgiver, ha softgunen på plass i retten under ankesaken.

Tjostolv Moland og Joshua French ankommer rettslokalet i Kisangani under annen dag av ankesaken. Nok en gang ble det en kort dag i retten. FOTO: JØRGEN LOHNE Foto: JØRGEN LOHNE/AFTENPOSTEN

På cellen er stemningen mellom advokat og klienter nærmest munter når det diskuteres hvordan «pakken» skal komme vel frem:

– Et alternativ er å sende det ekspress til politiet i Kisangani for at de selv besiktige bevisgjenstanden. Det kan da bli særs vanskelig for dem å gjenta konspirasjonen om at dette er det bortkomne drapsvåpenet, sier en kamplysten Furuholmen, som i går kraftig fravek sin selvpålagte linje om å opptre langt mer dempet enn han er kjent for fra store straffesaker hjemme i Norge.

– Absurd – Og jeg som trodde dette skulle bli en slapp dag, sa forsvareren til Aftenposten i bilen på vei til fengselets dystre, skitne, nedslitte mursteinsbygg etter at retten var hevet. Det ble tvert i mot en dag der forsvarerens velkjente energiske temperament kom til tydelig uttrykk, om enn ikke i rettssalen, der han ikke har talrerett.

Etter at domstolens fomann, oberst Pascal Moliba, hadde avgjort å utsette ankesaken til onsdag i neste uke, brukte Furuholmen uttrykk som «gjennomkorrupt», «avtalt spill» og «piratvirksomhet på høyt nivå» om rettsprosessen.

Det var Justin Molima, advokaten som i militærrettergangen representerer den kongolesiske stat, som ba om utsettelse for å få klarhet i om den norske stat er villig til å la seg representere i saken med egen advokat. Han fastslo at kravet mot Norge ville bli enda høyere enn i første rettsinstans.

Det opprinnelige kravet i første rettsrunde var på 50 milliarder dollar, men i dommen er erstatningen satt til 60 millioner.

Spørsmålet om Norges rolle i prosessen skal avgjøres når retten settes igjen onsdag.

– Dette er et forsøk på å rettferdiggjøre det absurde og folkerettslig helt uholdbare erstatningskravet på over 60 millioner dollar mot Norge som ble idømt i første instans, fastslår Furuholmen:

– Det er ren pengeutpressing! Selvsagt er det helt utenkelig at staten skal la seg representere her av en advokat og dermed erkjenne å være part i saken. Og nettopp derfor kan French og Moland bli sittende i fengsel på ubestemt tid, som pengeutpressernes gisler, sier advokaten.

Ønsker Støre til Kongo Furuholmen mener sakens utvikling vitner om et politisk spill på høyt nivå. Nå krever han at utenriksminister Jonas Gahr Støre drar til Kongo for å ordne opp.

– Han må dra til Kinshasa og gi klart uttrykk for Norges syn på saken, sier advokaten.

Underdirektør og pressekontakt i UD, Ragnhild Imerslund, bekrefter overfor Aftenposten.no at Norge ikke er part i saken:

– Etter folkerettens regler kan ikke en stat innstevnes i en annen stats domstol, sier hun.

Også den norske diplomaten Fred Rasmussen, førstesekretær ved ambassaden i Luanda i Angola, som følger ankesaken, er klinkende klar:

– Norge kommer ikke under noen omstendigheter til å være representert her, sier han til Aftenposten etter at retten er hevet.

– Hva om Moland og French blir sittende som gisler, slik Furuholmen sier?

– Vi får håndtere en slik situasjonen når den eventuelt oppstår, sier Rasmussen.

Fædrelandsvennen / Aftenposten