Det sier psykologspesialist, og leder for alternativ til Vold i Stavanger, Per Isdal, til Aftenbladet.no.

— Hva skjer med folk når de får vite at det er en alvorlig men uspesifikk terrortrussel mot landet vårt?

— De fleste vil nok kjenne på den umiddelbare angsten og tenke gjennom egne bevegelser og planer. Deretter begynner vi å rasjonalisere, noe som er fornuftig. Det er viktig å bruke hodet, bruke statistikk og faktakunnskap for å navigere slik at vi ikke blir overstyrt av følelser i en så uklar situasjon.

Erfaringer sitter i

Ny forskning, som blant annet bygger på erfaringer etter terroren på Utøya, viser at personer som har opplevd vonde ting tidligere, vokst opp i familier med vold, flyktet fra krig eller lignende, blir langt mer stresset av slike trusler. Våre erfaringer betyr altså mye for hvordan vi reagerer på det som nå skjer, sier han.

— Hos noen kan gamle følelser av å være redd og forsvarsløs vekkes.Psykologspesialisten tror likevel mange vil ta det rolig ut fra pur realisme.

— Folk vil og tenke på hvilken mulighet og kapasitet disse persoenen har for å ramme Norge når vi er i full beredskap.

Lev som normalt

- Hvordan skal vi forholde oss nå?

— Folk må følge med og forholde seg til beskjeden de får av myndighetene, samtidig må vi prøve å leve som normalt. Det er viktig å tenke på at det er andre som jobber for å finne ut av dette nå, og det er lite den enkelte nordmann kan gjøre, sier Isdal.

Snakk med barna

- Hva skal vi si til barn som har fått med seg trusselen?

— Vi skal fortelle åpent og ærlig, på en måte som gjør at barn forstår. Vi kan si at dette er alvorlig, men vise at vi tar det rolig. Det er lett å overvelde barn. Voksnes frykt må ikke overføres til barna.Likevel mener han det er det viktig at vi snakker med barna.

— Den største feilen vi kan gjøre er å overse barn og ikke snakke med dem dersom, sier Isdal.

Trenger informasjon

Han peker på at dette er en vanskelig og diffus situasjon.

— Nå er det viktig at folk får så mye informasjon som mulig. Det gjør oss tryggere når vi vet hva vi skal gjøre og hvordan vi skal forholde oss. Det er å ikke vite er det mest urovekkende og angstsskapende som finnes, sier psykologspesialisten Per Isdal.