Konserthuset Kilden i Kristiansand er et potensielt terrormål. Det viser en risiko— og sårbarhetsanalyse som beredskapssekretariatet i Kristiansand kommune har utarbeidet. Den ble utarbeidet i mai 2012, og tar for seg en rekke temaer som forurensningsulykker, skogbranner og også terror.

Les også: PST: Mistanke om at terrorhandling er planlagt i Norge i løpet av få dager

Beredskapsgruppe varslet

Odderøya blir viet særskilt oppmerksomhet. Og i analysen pekes det på følgende:

«En har på Odderøya både stor cruisetrafikk, konsert- og teaterhus og flere andre aktiviteter som kunne gi internasjonal oppmerksomhet ved hendelser. Mange områder på Odderøya/Silokaia fremstår som åpent og dette kan være sårbarhetsfremmende.»

Fungerende beredskapsleder Terje Lilletvedt i Kristiansand kommune sier at alle tilgjengelige personer som har med beredskapen å gjøre, som ikke er på ferie, er varslet. Beredskapsgruppen i kommunen aktiveres bare når det skjer noe.— Vi har legevaktas beredskapsleder, Styrk Vik, i møte med politiet for å bli briefet om hvordan vi skal forholde oss i denne situasjonen, sier Lilletvedt.

Risiko- og sårbarhetsanalysen peker altså på at større konserter på Odderøya vil kunne være potensielle terrormål – i tillegg til Kilden konsert- og teaterhus. Dessuten beskrives muligheten for at det kan rettes angrep mot tankanleggene på Odderøya.

Men disse regnes både som svært sikre, og i analysen regnes terrorfaren generellt for å være lav.

Les også: Har utplassert væpnet politi på Kjevik og ved ferjeanløpet

Dyreparken i samtale med politiet

Dyreparken i Kristiansand berøres også av terrortrusselen:

— Vi har skjerpet beredskapen på den måten at de som er involvert i beredskapsplanene vi har, er mobilisert. Utover dette gjør vi ingenting konkret akkurat nå, sier Reidar Fuglestad, konsernsjef i Dyreparken Utvikling AS.

Han har hatt en kort samtale med politiet torsdag formiddag, og vil snakke med dem igjen seinere på ettermiddagen.

— Vi kommer til å følge de råd og anvisninger vi får fra politiet, sier Fuglestad.

Les også: Trussel eller unødig frykt?

Canal Street styrker vaktholdet

Canal Street har også høynet beredskapen.

— Vi har skjerpet beredskapen blant annet med å hyre inn noen flere folk, blant annet for å styrke vakthold og sikkerhet, sier festivalsjef Mads Aronsen i Canal Street.

Torsdag kveld venter han tusenvis av tilskuere blant annet for å se hovedattraksjonen ved årets festival, Patti Smith.

Aronsen er i dialog med politiet om hvordan han og festivalen skal forholde seg til den mulige terrortrusselen.

Han opplyser at festivalledelsen allerede har gjennomgått rutiner og planer de har for beredskap. Og at de har skjerpet årvåkenheten hos de ansatte.

— Jeg ser ikke bort fra at politiet vil gi oss beskjed om å sjekke publikum ekstra i ettermiddag. Vi tar denne trusselen på alvor, sier Aronsen.

Løpende vurderinger

Politimesteren i Agder hadde torsdag et møte hvor blant annet Styrk Vik, Lege i lokal redningsledelse for Agder politidistrikt møtte.

— Lokal redningsledelse ble informert om situasjonen slik den er nå. Det innføres ingen økt beredskapsnivå i helse ut fra den informasjonen vi har nå, sier Styrk Vik til Fædrelandsvennen.

Dermed fortsetter virksomheten både ved Sørlandet sykehus og den kommunale legevakten som normalt.

Vik opplyser at det blir et nytt møte fredag. Da vil situasjonen bli vurdert på nytt, ut fra hvordan ting har utviklet seg.