Fem politifolk skutt og drept under demonstrasjon i Dallas

Ifølge politiet har en mistenkt sagt han ville drepe hvite, og spesielt hvite politifolk. Han ble drept da politiet sendte en bomberobot inn i bygget hvor han forskanset seg.

Publisert:

Fire politifolk drept av snikskyttere som skjøt under en demonstrasjon i Dallas. Foto: Maria R. Olivas/The Dallas Morning News via AP

Fire politifolk er drept, sju andre skadet etter at snikskyttere skjøt under en demonstrasjon i Dallas. Bildet er fra akuttmottaket ved Baylor University Hospital i Dallas. Foto: Ting Shen/The Dallas Morning News via AP

tb3ca8d7.jpg Foto: AP Photo/LM Otero/NTB Scanpix

tb3ca3f1 (1).jpg Foto: Smiley N. Pool/The Dallas Morning News

– Minst to snikskyttere begynte å skyte på våre politifolk fra høye stillinger da demonstrasjonen ble avsluttet. Elleve politifolk ble skutt. Noen ble skutt i ryggen, sa politimester David Brown i Dallas under en pressekonferanse. Foto: AP/NTB Scanpix

Politiet i Dallas skyter tilbake etter skytingen i forbindelse med demonstrasjonen. Foto: Smiley N. Pool/The Dallas Morning News/NTB Scanpix

 • Tarjei Kramviken
 • Kristoffer Rønneberg
Denne artikkelen er over tre år gammel

Det begynte som en fredelig demonstrasjon i Dallas, Texas, etter at to svarte menn er blitt skutt og drept av amerikansk politiet den siste uken, men utviklet seg raskt til et mareritt da noen løsnet skudd i området. Skuddene var rettet mot politifolk. 12 politifolk og to sivile ble truffet av kulene.

– Minst to snikskyttere begynte å skyte på våre politifolk fra høye stillinger da demonstrasjonen ble avsluttet. Elleve politifolk ble skutt. Noen ble skutt i ryggen, sa politimester David Brown i Dallas under en pressekonferanse tidligere i dag.

Han beskrev det som et «bakholdsangrep».

– Vi tror de to mistenkte plasserte seg slik at de kunne omringe politifolkene. De var i to ulike parkeringshus og planla å drepe så mange politifolk som mulig, sa Brown.

 • Fem av politifolkene ble drept.
 • En mistenkt ble drept av eksplosiver under en konfrontasjon med politiet. Tre mistenkte er pågrepet.
 • Syv politifolk og en sivil er såret.
 • Den drepte gjerningsmannen sa han ønsket å drepe hvite, og spesielt hvite politifolk.
 • Det har tidligere vært meldinger om to snikskyttere, men den drepte gjerningsmannen hevdet at han var alene. Det er likevel ikke kjent om det har vært flere gjerningspersoner.
 • Den drepte gjerningsmannen hevder å ikke være tilsluttet noen gruppe.

Ønsket å drepe hvite

Skytingen utløste en storstilt jakt på gjerningspersonene.

Én av dem var i skuddveksling med politiet og forskanset seg i et parkeringshus. Der forsøkte politiet å forhandle i flere timer, uten at det hjalp.

– Vi så ingen annen utvei enn å plassere eksplosiver på en bomberobot, og sørge for at den gikk av der han var. Bomben drepte ham, sier politimester Brown i Dallas.

Under forhandlingene kom det ifølge Brown frem at mannen var opprørt over politiets skyting mot svarte de siste dagene.

– Han sa at han ønsket å drepe hvite, og spesielt hvite politifolk, sa Brown.

En av de døde politifolkene var uansett svart.

Den drepte gjerningsmannen sa at det er bomber overalt i både parkeringshuset og i sentrum, opplyste Brown på en pressekonferanse noen timer tidligere.

Politiets bombegruppe fant imidlertid ingen eksplosiver i sine søk i området, opplyste politiet til Reuters.

Fire politifolk er drept, sju andre skadet etter at snikskyttere skjøt under en demonstrasjon i Dallas. Bildet er fra akuttmottaket ved Baylor University Hospital i Dallas. Foto: Ting Shen/The Dallas Morning News via AP

Tre pågrepetMannen er en av fire som mistenkes for å ha vært involvert i skytingen av elleve politifolk, hvorav fem er drept, under en demonstrasjon mot politivold i USA torsdag kveld.

Tre andre er pågrepet, men den fjerde forskanset seg i et parkeringshus, der han var i sporadiske skuddvekslinger med politiet mens politiet forsøkte å overtale ham til å overgi seg.

Blant de dødeligste angrepene mot politiet i USA

Med fem drepte politimenn listes dette angrepet som en av de dødeligste hendelsene for amerikansk politi i løpet av de siste hundre årene, ifølge NBC News.

De lister opp sju andre hendelser som de siste hundre årene har kostet like mange eller flere politifolk livet.

Det dødeligste er terrorangrepet 11. september. I alle de andre hendelsene er det snakk om færre enn ti drepte politifolk.

Publisert:

Les også

 1. Fire politifolk drept under demonstrasjoner i USA

 2. Obama sier politiet trenger en reform etter skyting

 3. Ny drapsvideo fra USA spredt på sosiale medier

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.