Drapssiktede Tom Hagen varetektsfengsles for fire uker, kommer det frem av kjennelsen fra Nedre Romerike tingrett. Kjennelsen kom først tre timer etter at fengslingsmøtet onsdag var over.

Retten finner det også sannsynlig at det har vært flere involvert i saken, kommer det frem av kjennelsen. Retten peker også på at gjerningen ser ut til å ha krevd en viss grad av profesjonalitet.

«Etter rettens syn har siktede reell mulighet til å ødelegge eller forspille bevis, for eksempel ved å fjerne eller ødelegger bevis på steder politiet ennå ikke har undersøkt, eller vil undersøke igjen, eller samordne forklaring med andre involverte.», skriver tingretten.

Tom Hagen undergis også brev- og besøksforbud og forbud mot aviser og kringkasting i hele fengslingsperioden, og fullstendig isolasjon frem til 13. mai.

Hagens forsvarer, Svein Holden, sa etter fengslingsmøtet var slutt at politiets grunnlag var for «spinkelt» til å fengsle Hagen. Aftenposten har ikke lykkes i å få tak i Holden etter kjennelsen var klar onsdag kveld.

Politiadvokat Mathias Emil Hager ber om hjelp fra publikum til å finne ut hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Hans O. Torgersen

Politiet: – Vi ønsker å vite hvem som har gjort hva og hvorfor

Politiadvokat Mathias Emil Hager ønsker ikke kommentere Svein Holdens påstander om at siktelsen er bygget på et meget tynt grunnlag.

– Politiet gjennomførte i går det første avhøret av Tom Hagen. Vi har fortsatt behov for flere avhør i tiden som kommer, sier Hager.

Det er sentralt i politiets etterforskning å få avklart Hagens rolle i saken, sier politiadvokaten.

– Vi jobber nå med å finne ut hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen og å avklare om det er flere involverte i saken.

– Kort sagt: Vi ønsker å vite hvem som har gjort hva, hvordan og hvorfor.

Han ønsker ikke å svare på noen spørsmål rundt politiets etterforskning. Men bekrefter at siktelsen mot Hagen formelt ble tatt ut mandag 27. april. Da fikk også politiet rettslig kjennelse til å ransake familiens bolig og andre eiendommer.

– Nå ber vi om ro til å foreta de nødvendige etterforskningsskrittene.

– Hvor er Tom Hagen nå?

– Tom Hagen er nå fengsel, svarer politiadvokaten.

Hagens forsvarer: – Spesielt

Fengslingsmøtet med Tom Hagen i Nedre Romerike tingrett gikk onsdag bak lukkede dører. Deler av møtet gikk også uten drapssiktede Tom Hagen på grunn av såkalte klausulerte dokumenter. Fengslingsmøtet startet klokken 12 og varte i godt over fire timer.

– At politiet argumenterer med bevisforspillelse etter 18 måneder, er spesielt, sa Hagens forsvarer, Svein Holden, like etter at fengslingsmøtet var over.

I løpet av fengslingsmøtet svarte Hagen på spørsmål, og det er planlagt nye avhør av 70-åringen.

Etter fengslingsmøtet sto Holden fast ved uttalelsene han gjorde før fengslingsmøtet startet. Han beskrev da grunnlaget for å gå til pågripelse som «meget spinkelt».

Tirsdag gikk politiet til aksjon og pågrep Tom Hagen noen hundre meter unna hans og Anne-Elisabeth Hagens bolig. Holden ønsket ikke å kommentere politiets pågripelse, men sier at hans klient selvfølgelig er preget av situasjonen. Forsvarsadvokaten oppfatter mistankegrunnlaget som «langt svakere» enn det han oppfatter som det etterlatte inntrykket fra mediene.

– Jeg tenker det som er anført fra politiets side, er noe helt annet enn det dere tror anklagen bygger på, sa Holden.

– Det ville forbauset meg voldsomt hvis Riksadvokaten følte seg komfortabel med å ta ut en tiltale basert på dette bevisgrunnlaget, sa den tidligere statsadvokaten.

Advokat Svein Holden møter pressen utenfor tinghuset. Foto: Hans O. Torgersen

Politiet ba om lukkede dører

Politiet ba om fire ukers varetekt for Hagen.

Fra politiets side møtte politiadvokat Mathias Emil Hager. Han startet rettsmøtet med å begjære lukkede dører. Politiet ønsket heller ikke at pressen skal få være til stede med referatforbud.

Nettavisens journalist Farid Ighoubah argumentere for åpne dører på vegne av pressen. Han var eneste journalisten som fikk tillatelse til å komme inn i salen. Andre måtte følge forhandlingen via videolink.

– Tom Hagen så veldig sliten og preget ut der han satt ved siden av sin forsvarer, sa Ighoubah i etterkant.

Like etter klokken 13 kom dommer Marius Sandvig med avgjørelsen: Dørene ble lukket. Det er etter rettens syn grunn til å frykte at etterforskningen skades hvis detaljer i grunnlaget for siktelsen blir kjent, og det vil ikke være tilstrekkelig med referatforbud.

Tom Hagen møtte til fengslingsmøte i denne rettssalen onsdag. Foto: Heiko Junge

Bevisforspillelsesfare

Påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Haris Hrenovica, sier politiet ikke har anledning til å besvare spørsmål fra pressen i stor grad fordi de er i en ny fase av etterforskningen.

– Det er bevisforspillelsesfare, og vi har behov for å konsentrere oss om å gjennomføre de nødvendige etterforskningsskrittene som skal gjøres nå, sier Hrenovica i en uttalelse.

Nekter befatning

Tom Hagens advokat Svein Holden på vei inn i retten onsdag. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra familiens bolig i Sloraveien på Lørenskog 31. oktober 2018 og er fremdeles ikke funnet.

Tom Hagens tidligere bistandsadvokat under forsvinningssaken, Svein Holden, måtte tirsdag bytte rolle og ble i løpet av dagen oppnevnt som Hagens forsvarer.

– Hagen ønsker å svare på de spørsmålene politiet måtte ha, sa Holden til pressen etter at han hadde hatt et kort møte med Tom Hagen tirsdag ettermiddag.

Hagen nekter for å ha noe med drapet på kona å gjøre.

– Han fastholder med styrke at han ikke har noe med dette å gjøre, sa forsvareren.

Tom Hagen er nå siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone som forsvant for halvannet år siden. (arkivfoto) Foto: Tomm W.Christiansen

– Tydelig planlagt

Politiet opplyste tirsdag at mistanken mot Tom Hagen gradvis var blitt styrket under den omfattende etterforskningen som ble startet etter at Anne-Elisabeth Hagen ble borte.

Saken ble først etterforsket som et bortføringssak med økonomisk motiv, men skiftet etter hvert status til en drapssak.

– Det har ikke skjedd en bortføring, ikke vært en reell forhandlingsmotpart eller reelle forhandlinger. Det bærer preg av en tydelig planlagt villedning, sa politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt på politiets pressekonferanse.