SØGNE: Øyboerne nektet å bidra til innspillingen hvis ikke varer og tjenester ble kjøpt lokalt. Det sikret dem en særdeles lukrativ avtale, ifølge Nationen.

— Vi satte som en forutsetning at alt skulle leveres lokalt, så sant det lot seg gjøre. Innkvartering, mat, transport og andre tjenester, sier Frode Ertzeid til avisen.

Han fungerer som mentor for deltakerne i reality-serien, og bor selv på øya når han ikke jobber i Kina.

25 millioner

Produksjonsselskapet Strix, som lager Farmen for TV 2, gikk med på kravet fra lokalbefolkningen. Dermed fikk det lokale skipsverftet nye oppdrag med å sveise sammen redskap, taxi og skjærgårdstransporten gikk i skytteltrafikk, og maten til de som arbeidet i produksjonen ble levert som catering.

— Flere av innbyggerne på øya leide ut husene sine til produksjonsfolkene. Vi har greid å finne lokale leverandører til det aller meste, sier Ertzeid.

Pressekontakt Jørund Rasdal Unneland i TV 2 bekrefter overfor Nationen at lokale krefter ble brukt. Ifølge avisen ligger kostnadene til produksjonen av Farmen på drøyt 25 millioner kroner.

— Det ligger igjen mange millioner kroner i Søgne etter produksjonen av Farmen. Vi brukte lokale krefter også til klargjøring av gården. Bare der ble det lagt ned mange ressurser, sier Rasdal Unneland.

- Ikke splid

På de mest travle dagene var 70 personer i sving på øya, statister og filmfolk inkludert. Ertzeid forteller at rundt 30 personer til enhver tid leide husvære i den 16 uker lange perioden da Farmen først ble bygd opp, deretter spilt inn og til slutt ryddet ned. Men han understreker at produksjonsselskapet var strenge med kostnadene.

— De kjørte anbud hele veien. Det var ikke akkurat statens satser vi fikk. Da hadde vi blitt rike, sier han.

Også båtforeningen og teatergruppen i Søgne tjente penger på innspillingen. De stilte med statister på de store markedsdagene, der deltakerne i Farmen skal omgås folk som angivelig er i året 1906. Men ikke alle på øya har vært like fornøyde. Flere av hytteeierne i området klaget over at Farmen-sirkuset tok seg vel mye til rette. Lokale pøbler kastet frukt på deltakerne, og ved ett tilfelle ble en utedo veltet.

Ertzeid avviser imidlertid at Farmen har skapt splid.

— Ni av ti i Ny-Hellesund er positive til Farmen. Dette er ikke noe problem, sier han.