KONGO: – Jeg ønsker ikke å spekulere i hva straffen kan bli, men jeg kan se for meg at avtalen vil inneholde et vilkår om en minstestraff. Det viktigste for oss er først og fremst å få dem hjem, sier departementsråd Morten Ruud i Justisdepartementet til fvn.no.

Ruud leder den norske forhandlingsdelegasjonen som nå befinner seg i hovedstaden Kinshasha. I går ble det klart at avtale om soningsoverføring kan være nært forestående.

— Vi har fått klar beskjed fra kongolesiske myndigheter om at overføringen kan skje med en gang erstatningsoppgjøret er i havn, sier Ruud.

En erstatningssum utbetalt til den drepte sjåførens familie er foreløpig det eneste formelle kravet kongolesiske myndigheter har satt frem. Ifølge advokaten til sjåførens enke, François Alauwa Lobela, krever familien 4,5 millioner dollar - om lag 27 millioner kroner.

- Et justismord

Mor til Joshua French, Kari Hilde French, er glad for at kongolesiske myndigheter nå åpner for overføring.

— Det er veldig positivt at kongolesiske myndigheter åpner for overføring. Men på den andre siden dreier det seg om hvor mye erstatning de to skal betale. Dersom det er snakk om beløp i størrelsesorden tre millioner doller, er det bare å glemme det, sier French til Aftenposten.no.

Hun sier det er et paradoks at sønnen må gå med på å betale erstatning og kanskje sone i fengsel i Norge.

— For det første er det et justismord som er begått i Kongo. Det er to menn som ikke har drept denne mannen, og som dermed ikke skal betale. Men vi må godta realitietene at de må betale kompentasjon. Så får vi ta alt det andre når når de har kommet ut av Kongo, sier French.

Kan få ti års fensel i Norge

Ved ankomst til Norge vil Moland og French trolig bli overført til et norsk fengsel for å påbegynne soningen. Ifølge Ruud vil de sannsynligvis bli hentet av norsk politi i Kongo.

— Etter en overføring vil saken bli håndtert videre av norske myndigheter og norsk rettsvesen. Ved soning i Norge vil de få de samme rettighetene som andre innsatte, sier Ruud.

Ettersom Norge ikke praktiserer dødsstraff, må straffen "oversettes" til norsk rettspraksis.

— Det eneste kongolesiske myndigheter har gjort helt klart, er at det må være en viss realitetssoning, altså en lengde som gjør det til en reell drapsdom, sier Ruud til VG Nett.

Førsteamanuensis og ekspert på internasjonal strafferett ved Universitetet i Oslo, Jo Martin Stigen, mener en sannsynlig straff kan bli på rundt ti år.

– Det er jo et nokså brutalt drap. Samtidig kan det nok tas noe hensyn til at de to hittil har sittet fengslet under ganske kummerlige forhold, sier Stigen.

Kan bli rettslig behandling

Selv om dommen nå er rettskraftig i Kongo, er den i utgangspunktet ikke det i Norge. I teorien er det derfor mulig at saken til slutt havner i en norsk rettssal.

— Selv om dommen gjøres rettskraftig, vil de to alltid ha en mulighet til å henvende seg til en norsk domstol og kreve gjenopptakelse. Det er jo ikke slik at den norske regjering gjennom en avtale med en annen stat kan avskjære nordmenns adgang til norske domstoler, sier Stigen.

Stigen viser også til at det foreligger opplysninger som kan tyde på at saksbehandlingen i Kongo ikke har tilfredsstilt menneskerettigheter som Norge er bundet av. Dette kan også få betydning for hva som skjer med saken i Norge.

Forhandlingsleder Morten Ruud erkjenner at saken inneholder en rekke dilemmaer for norske myndigheter.

— Vi har en åpen holdning i dialogen med kongoleserne. Blant annet har vi vært klare på at vi ikke kan gi en garanti om at de skal sone så og så lenge og at dette er forhold som kan bli regulert av norske domstoler, sier Ruud.