KISANGANI: Da de to nordmennene tirsdag ble dømt til døden av militærdomstolen, hadde forsvarer André Kibambe allerede skrevet ferdig ankedokumentene.

Moland (28) og French (27) ble kjent skyldige i alle de fem tiltalepunktene – drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og ulovlig våpenbesittelse – og dømt til fem ganger dødsstraff.

Men i en telefonsamtale med Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba onsdag fikk utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) forsikringer om at de to ikke under noen omstendighet vil bli henrettet. Myndighetene i Kongo tar ansvaret for sikkerheten til de to, sa Mwamba til Støre.

Ankemuligheter

Moland, French og Norge må også betale 60 millioner dollar i erstatning, én dollar per kongoleser, heter det i dommen. French og Moland sa etter domfellelsen at de ikke var overrasket, men at de er uskyldige.

Ankedomstolen får tilgang til alle papirer i saken lørdag og vil gå gjennom dokumentene neste uke, melder TV 2. Deretter vil domstolen bruke et par uker på å gå gjennom saken.

Blir ankeanmodningen tatt til følge, skal saken gå til en høyere militær domstol i Kisangani. Den siste ankemuligheten ligger i den militære høyesteretten i hovedstaden Kinshasa.

— Praktiserer ikke dødsstraff

I telefonsamtalen onsdag understreket Støre overfor Mwamba at Norge tar sterk avstand fra dødsstraff og ba om forsikringer om at de to ikke vil bli henrettet. Det fikk han, og Mwamba forklarte at den kongolesiske regjering har vedtatt et moratorium om ikke å fullbyrde dødsstraffer.

— Slik straff praktiseres ikke lenger i landet, sa Mwamba til Støre.

Dette er i tråd med opplysninger som blant andre Amnesty har hentet inn, og som viser at ingen som er dømt for kriminelle handlinger, er henrettet de siste ti årene.

Ifølge Støre ga Mwamba også forsikringer om at en anke fra de to vil bli behandlet på korrekt vis.

- Grunnløse spionasjeanklager

Støre tok også opp den delen av dommen der de to er dømt for spionasje til fordel for Norge.

— Jeg avviste dette som fullstendig grunnløst, det samme gjelder erstatningskravet mot staten Norge. Jeg understreket også at norske myndigheter ikke tar stilling til det øvrige skyldspørsmålet, sier Støre.

De to ministrene tok også opp spørsmålet om at deler av en eventuell rettskraftig dom vil kunne sones i Norge. Norge har ingen avtale med Kongo om soningsoverføring, men det er ikke noe i veien for å inngå en slik avtale i en enkelt sak når begge parter er enige om det.

Holde kontakt

Utenriksdepartementet opplyser at de to ministrene ble enige om å møtes under FNs hovedforsamling i New York senere denne måneden, og at de vil holde kontakt videre om saken.

Norges generalkonsul i Kongo, Alida Boye, overtok onsdag som kontaktperson for Moland og French. Den norske kvinnen skal besøke de to nordmennene i fengselet og sørge for at de får nødvendig mat, klær og medisiner.

— Vi vil løpende vurdere behovet for eventuelle forsterkninger eller utskiftninger, opplyser underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til NTB.