KISANGANI: De to nordmennene ble funnet skyldig i forsettlig drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. For dette ble de dømt til fem ganger dødsstraff.

Tjostolv Moland ble også dømt til 20 års fengsel for våpeninnehav.

Faren til Tjostolv Moland, Knut Moland, fulgte rettssaken fra stua hjemme i Vegårshei. Han var ikke overrasket over utfallet.

VIDEO: Se Knut Moland sin reaksjon på dødsdommen

VIDEO: Se folk i Vegårshei sine reaksjoner på dommen

— Dette var som ventet, sa Moland til fvn.no.

Moland mener Utenriksdepartementet må ta affære umiddelbart, og hente nordmennene ut.

— Ettersom sønnen min nå er dømt til døden må UD på banen. Det er første gang en nordmann er dømt til døden siden 2. verdenskrig, sier Moland.

Fvn.no fulgte rettssaken live

DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani tirsdag. De to nordmennen ble blant annet dømt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år. Foto: Scanpix Foto: Scanpix

— Må løses politisk

De to nordmennene mener saken ikke kan løses juridisk, men må opp på politisk nivå.

Joshua French og Tjostolv Moland sier til VG Nett at de ikke overrasket over dommen og at de fortsatt mener seg uskyldig dømt.

De to ble ført vekk fra rettslokalet etter domsavsigelsen, mens det var aggressiv stemning blant folk.

— Dette kan ikke løses juridisk, det må løses politisk, sa de to på vei til fengselet.

Må betale 360 millioner i erstatning

Norge ble også dømt til å betale 60 millioner dollar i erstatning til Kongo. Dommer Claude Disimo sier at summen er basert på en symbolsk dollar til hver innbygger i Den demokratiske republikken Kongo.

Ifølge dommen står Moland, French og den norske stat felles ansvarlig for å betale erstatningssummene.

Publikum forholdt seg rolig da dommen ble lest opp, men applauderte etter hver dødsdom. Etter at retten var hevet, sa flere i publikum at Moland og French er drapsmenn som fortjener dødsdommene.

Dommeren oppsummerte dommen slik at tolken kunne oversette den til engelsk. Han opplyste at Moland og French vil få overlevert de sivile kravene skriftlig.

DOMMEN: Dommer Claude Disimo leser opp dommen for Tjostolv Moland og Joshua French under domsavsigelsen i Kisangani i Kongo tirsdag. Foto: Scanpix. Foto: Scanpix

Dommen kan ankes innen en frist på fem dager, opplyste dommeren.

Militærdomstolen i Kisangani la aktors fremstilling og vitneforklaringene til de to passasjerene til grunn for dommen. Retten mente det var bevist at Tjostolv Moland hadde skutt sjåføren, og at de hadde drevet spionasje for Norge i landet.

French ble kjent skyldig i drapsforsøk, og det var kun omstendighetene som stoppet ham, fastslås det. Retten mener at drapet på Abedi Kasongo var overlagt, og at French holdt et vitne slik at Moland kunne skyte sjåføren.

Avviser spionasje

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser kritikken om at norske myndigheter burde gjort mer for de to dømte. Han sier at UD har måttet finne en balanse mellom det å vise respekt for et annet land samtidig som man må bistå nordmenn i en vanskelig situasjon.

— Det vil ikke tjene noen, ikke minst de to tiltalte, om vi ikke hadde gjort det på en høvelig måte. Jeg mener vi har gjort dette innenfor de rammene som en slik vanskelig situasjon har gitt oss, sier Støre.

Han avviser samtidig at de to skal ha bedrevet noen form for spionasje.

Forsvarsadvokaten André Kibambe har allerede skrevet ferdig anken til en høyere militær domstol i Kisangani, og etter en eventuell dom i denne domstolen har nordmennene mulighet til å anke til den militære høyesteretten i hovedstaden Kinshasa.

Nordmennene håper at de vil få en mer rettferdig rettssak i hovedstaden.