Doug Hurley og Bob Behnken avbildet under forberedelsene på hjemkomst. Doug Hurley og Bob Behnken avbildet under forberedelsene på hjemkomst. Foto: SpaceX via AP / NTB scanpix

Ameri­kanske astro­nauter tilbake på jorden

De to astronautene som dro til den internasjonale romstasjonen om bord på SpaceX-kapselen Crew Dragon i mai, har landet i havet utenfor Florida.

Doug Hurley og Bob Behnken deiset i vannet i Mexicogolfen, noe ingen amerikanske astronauter har gjort på 45 år.

Hjemturen blir av nyhetsbyrået AP beskrevet som «rask, humpete og varm». Det er første bemannede amerikanske oppdraget ut i verdensrommet siden romfergen Atlantis hadde sin siste reise i 2011.

Etter at romkapselen nådde jordens atmosfære, ble fire fallskjermer utløst. De fikk romkapselen til å bremse opp til den traff havets overflate med en fart på kun 24 kilometer i timen klokken 14.48 lokal tid.

Et skip med 40 ansatte om bord, inkludert leger og sykepleiere, fulgte med da astronautene traff vannoverflaten.

Seier for Musk og NASA

Romraketten «Crew Dragon» er laget av firmaet SpaceX, og er et privat prosjekt drevet fram og iverksatt av Elon Musk.

Det suksessfulle oppdraget viser at USA nok en gang har kapasitet til å sende sine astronauter til rommet og tilbake igjen på jorda.

Dermed er det også nærliggende å tro dette var den siste store testen for å overbevise NASA om å ville bruke det private firmaets romraketter i fremtiden.

Gjennomførte landing tross ekstremvær

Astronautene ble sendt opp i retning ISS 30. mai. Det var planlagt at hjemkomsten skulle skje denne helgen, men ekstremværet Isaias gjorde at det ble tatt enkelte forbehold.

Det ble til slutt besluttet å gjennomføre tilbakekomsten som planlagt.

Astronautene hadde som hovedoppgave å teste at alle systemer fungerer og gi tilbakemeldinger til teknikerne og ingeniørene til SpaceX og Nasa.