Dømmes til 21 års forvaring

Anders Behring Breivik er kjent tilregnelig og dømmes til forvaring.

Publisert:
  • Hallgeir Oftedal
  • Erlend Olsbu
Denne artikkelen er over åtte år gammel

OSLO: Oslo tingrett har kommet frem til at Breivik var tilregnelig under terrorangrepene på Oslo og på Utøya. Han dømmes derfor til 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år.

Dommen var enstemmig.

Da tingsrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen leste opp slutningen som viser at retten har funnet Breivik tilregnelig, var det mange i salen som trakk et lettelsens sukk. Denne avgjørelsen betyr at Breivik ikke anker. Mye tyder på at riksadvokaten også kommer til å akseptere en slik avgjørelse.

Dommen mot Anders Behring Breivik fredag formiddag er den strengeste han kunne fått.

Les også

Blattmann: - Veldig godt fornøyd

Den innebærer at han innenfor gjeldende lov kan holdes innesperret resten av livet – såfremt ikke domstolen ved prøving finner at han ikke oppfyller kravene for såkalt tidsubestemt straff. Det kan tidligst skje etter ti år, da minstetiden er ute, og hvert femte år deretter.

Aktoratet vil ikke kommentere mulig anke

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden vil ikke si om aktoratet vil anke dømmen før hele opplesningen er unnagjort i Oslo tingrett.

— Vi er spente på å høre hvordan retten har argumentert, sa Holden da retten tok en pause klokken 11 fredag.

Han ville ikke si om aktorene allerede fredag vil si om de skal anke eller ikke, eller om de vil ta betenkningstid.

Holdens kollega Inga Bejer Engh sier til NTB at hun var forberedt på at tingretten kunne komme fram til en slik slutning, men var ellers knapp i kommentarene.

— De har tydelig vurdert det annerledes enn oss, sa hun.

Smilte da han fikk dommen

Breivik var selv tydelig fornøyd med dommen. Han smilte da dommer Arntzen kunngjorde at han dømmes til forvaring.

Les også

Johnsen: - En stor lettelse

Tingrettsdommer Arntzen startet med slutningen og kommer nå til å lese opp premissene for dommen. Det er ventet at opplesningen av den 90 sider lange dommen tar seks timer.

Retten har lagt til grunn at organisasjonen Breivik hevder han er en del av, Knights Templar, ikke eksisterer. Dette har hatt betydning for tilregnelighetsspørsmålet.

— Tiltaltes fremstilling har stått sentralt i spørsmålet om tilregnelighet. Politiets etterforskning har vist at dette nettverket ikke eksisterer, dette kan være et utslag av vrangforestillinger, leste Arntzen.

Arntzen tok også opp dataspillet World of Warcraft som et sentralt element i vurderingen av Breiviks tilregnelighet.

Like før retten tok pause klokken 11 startet dommer Arne Lyng med en systematisk gjennomgang av alle terroristens 77 ofre, med beskrivelse av hvordan de ble drept.

Gjentok høyreekstrem hilsen

Behring Breivik ankom retten klokken 9.20 fredag morgen. Han ble hentet i Ila fengsel og fraktet til Oslo tinghus med politieskorte.

Da Breivik ankom rettssalen gjentok han hilsenen med knyttet neve som han tidligere har vist i fengslingsmøtene og under rettssaken.

Tingretten åpnet dørene allerede klokken syv i dag for at alle som ønsket kom seg inn før domsavsigelsen. I salen sitter rundt 260 etterlatte, pårørende og bistandsadvokater som har har fått adgang til rettslokalet.

Fædrelandsvennen er til stede i tinghuset og vil følge det som skjer i retten utover dagen.

Publisert:

Les også

  1. Breivik vil ikke anke

FÅR DOMMEN: Slik reagerte Anders Behring Breivik da dommen ble lest opp i Oslo tingrett fredag. Foto: Scanpix

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. 22. juli