Trine Skei Grande på pressekonferansen i Stortinget onsdag ettermiddag, der det ble opplyst at partiets stortingsgruppe sier nei til regjeringens innstrammingsforslag i asylpolitikken.

– Vi er nå opptatt av å få arbeidsro og gå gjennom høringsuttalelsene før vi kommer tilbake til Stortinget med nødvendige innstrammingsforslag, heter det i en skriftlig uttalelse fra statsråden til NTB.

Onsdag sa stortingsgruppa til Venstre nei til alle hennes 40 innstrammingsforslag. Krass kritikk er kommet fra en rekke høringsinstanser, så vel som fra opposisjonen.

– Jeg vil minne om hvorfor forliket opprinnelig kom på plass, og hvorfor det er så viktig for regjeringen å fremme innstramminger for Stortinget. Selv om ankomsttallene er lave nå, er det grunn til å tro at det kan komme stor tilstrømming i løpet av året, framholder Listhaug.

Hun viser til at det i januar i fjor kom 2.000 flyktninger og migranter til Hellas fra Tyrkia. I år var tallet 60.000. – Vi kan ikke sitte i Norge og vente på en ny tilstrømming som i fjor høst, vi må handle nå. Derfor burde ikke min eller andres retorikk være det sentrale, men tvert imot hva vi kan bli enige om for å forhindre at UDIs anslag på opp mot 60.000 asylsøkere blir en realitet, sier Listhaug.

Venstre-nei til Listhaugs forslag

Trine Skei Grande på pressekonferansen i Stortinget onsdag ettermiddag, der det ble opplyst at partiets stortingsgruppe sier nei til regjeringens innstrammingsforslag i asylpolitikken.

— Både Norge og Europa står overfor store utfordringer, og vi er enige i at det skal strammes inn, men asylinstituttet må beholdes, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.– Forslagene fra Listhaug slaktes av en rekke høringsinstanser, og regjeringen har gått betraktelig lenger enn den har grunnlag for. Vår holdning er at hele forslaget bør skrinlegges, sa Skei Grande.

Stortingsgruppen sier dermed nei til alle de 40 forslagene Frp-statsråden la fram i romjulen.

Venstres ledelse mener forslagene må ses på som en helhetlig pakke, og at de både bryter med folkeretten og er i strid med asylforliket som ble inngått i Stortinget i november. Partiet ber regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med helt nye forslag som etter partiets mening må være i tråd med både asylforliket og Norges internasjonale forpliktelser.

Kontroversielle forslag

Høringsfristen for forslagene gikk ut tirsdag. Et av de mest kontroversielle forslagene er å stramme inn retten til familiegjenforening.

I høringsforslaget har Listhaug pekt på at familiegjenforening innebærer en dobling av antallet som kommer til landet, men hun har også sagt at dette er et anslag, og at det er variasjoner fra år til år.

Statistisk sentralbyrå skriver i sitt høringssvar at påstanden om at familiegjenforening i praksis betyr en dobling av antallet innvandrere, ikke har støtte i innvandringen til Norge slik vi har opplevd den til nå