Sikkerheten trappes opp under fredagsbønnen i Kristiansand

Moskeer i Norge, deriblant i Kristiansand, trapper opp sikkerheten under fredagsbønnen etter terrorangrepet mot to moskeer på New Zealand.

Publisert:

Minst 49 personer er bekreftet drept etter angrep mot to moskeer på New Zealand. Ved flere moskeer i Norge, deriblant Kristiansand, trappes sikkerheten opp før fredagsbønnen i ettermiddag. Foto: Mark Baker / TT NYHETSBYRÅN

  • NTB
  • Christina Stenbek Østtveit
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi er ikke bekymret for at slik angrep skal skje her, men vi har vært i kontakt med politiet og velger å øke sikkerheten under fredagsbønnen i dag. Det vil være ekstra vakthold, sier Akmal Ali, leder for Muslimsk Union i Agder, til Fædrelandsvennen.

Ali sier videre at de også vil vurdere om tiltakene skal gjennomføres permanent.

– Det er opp til politiet å vurdere hva de foretar seg, men de kommer muligens til å sende en patrulje i ettermiddag, sier Ali.

Akmal Ali, leder for Muslimsk Union i Agder, sier til Fædrelandsvennen at de vil øke vaktholdet under fredagsbønnen i ettermiddag. Foto: Jon Anders Skau

Sender patruljer

Operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder politidistrikt, bekrefter overfor Fædrelandsvennen at de har vært i dialog med det muslimske miljøet.

– Vi er kjent med situasjonen, og kommer til å ha økt tilstedeværelse i dag. Vi sender patruljer til de ulike moskeene i distriktet for å gi økt trygghet, sier Hægeland.

– Vi må stå sammen

Fredag våknet Akmal Ali opp til nyheten om skytingen i moskeene i Christchurch på New Zealand. Hundrevis var til fredagsbønn da angrepet skjedde, og så langt er 49 mennesker bekreftet drept.

– Det er helt grusomt. Vi må stå sammen mot ekstremisme og terrorisme. Dette er kriminalitet som samfunnet møter fra forskjellig hold, og vi må jobbe sammen for å stanse dette. Her i byen har vi et godt samarbeid med kommunen, politiet og de andre religiøse miljøene, påpeker Ali.

Les også

49 mennesker drept i skyting ved moskeer på New Zealand

Les også

Gjerningsmann filmet angrepet direkte. Hevder han var inspirert av Behring Breivik.

Det blodige angrepet fant sted like etter at fredagsbønnen startet rundt klokken 13.40 i Noor-moskeen i Christchurch og i Linwood-moskeen.

Én siktet for drap

Tre menn og en kvinne er pågrepet i forbindelse med skytingen. Foreløpig er én av dem, en mann i 20-årene, siktet for drap.

– Dette angrepet må sees i sammenheng med økende islamofobi og konspirasjonsteorier mot muslimer, også i Norge, uttaler talsperson Ikhlaq Ahmad i Islamic Cultural Centre Norway (ICC).

Politiet jobber på stedet etter angrepene mot moskeene i Christchurch på New Zealand. Foto: Mark Baker / TT NYHETSBYRÅN

– Vi har bestemt oss for å trappe opp sikkerheten og vaktholdet under dagens bønn. Vi tar sikkerheten for våre besøkende på høyeste alvor, legger han til.

Ahmad fordømmer angrepet i Christchurch på det sterkeste og sier det gir vonde assosiasjoner til 22. juli 2011 i Norge.

Oppfordring om økt sikkerhet

Også Muslimsk Dialognettverk (MDN) går ut med en oppfordring om økt sikkerhet i Norge.

– Vi oppfordrer alle moskeer i Norge til å være ekstra på vakt og samarbeide med lokalt politi om sikkerhetstiltak i moskeene, skriver de i en uttalelse der de fordømmer terrorangrepet på New Zealand.

MDN mener også norske myndigheter bør revurdere sin handlingsplan og inkludere tiltak mot det de mener er økt muslimhat i samfunnet.

Politiet i Oslo og Bergen sier at flere moskeer har vært i kontakt med dem, og at de setter inn sikkerhetstiltak rundt moskeene etter angrepet på New Zealand.

– Vi har en løpende dialog ut ifra behovene til moskeene. Vi prøver å ivareta sikkerheten med synligere patruljering og trygghetsskapende tiltak, sier operasjonsleder i Oslo, Christian Krohn Engeseth til NRK.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Terrorisme
  2. New Zealand
  3. Kristiansand