Totalt fire personer, tre menn og en kvinne, ble pågrepet etter at to moskeer ble angrepet i Christchurch på New Zealand.

Bare en av dem er foreløpig siktet i saken. Han er idenfisert som en australsk mann, som karakteriseres som en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig terrorist», av Australias statsminister Scott Morrison.

Mannen kaller seg Brenton Tarrant, og hevder å være 28 år gammel.

En av de fire ble senere løslatt, og politiet jobber med å avklare de to andres eventuelle tilknytning til saken.

49 mennesker er drept og 48 er skadet, opplyser Mike Bush, politisjef i Christchurch, fredag morgen.

– Dette kan bare beskrives som et terrorangrep, uttalte New Zealands statsminister, Jacinda Ardern i en pressekonferanse tidlig fredag.

– Dette er personer med ekstremistiske syn, som ikke hører hjemme i New Zealand eller noe annet sted i verden, la hun til.

Videre forklarte Ardern at de fire arresterte ikke hadde vært registrert av etterretningstjenesten eller var på noen terrorliste i forkant av angrepet. Hun informerer også om at angrepet ser ut til å ha vært godt planlagt.

En av de angivelige terroristene blir pågrepet. Filmet av en forbipasserende. Foto: SOCIAL MEDIA / Scanpix
Dette er Al Noor Mosque på Deans Avenue i Christchurch, New Zealand. Det var denne moskéen som ble angrepet først. Foto: Stringer / Reuters

Hevder å ha vært i kontakt med Breivik

Gjerningsmannen skal ha publisert et langt manifest på Facebook før skytingen. Innholdet er innvandring- og islamkritisk. Aftenposten har tilgang på en fullstendig versjon av manifestet. Innholdet samsvarer med andre beretninger fra manifestet.

Ekstremismeforsker på Institute for Strategic Dialogue i London, Amarnath Amarasingam, var tidlig ute med å referere fra det på Twitter.

I dokumentet hevder gjerningsmannen å være inspirert av flere kjente, høyreekstreme terrorister. Han hevder også å ha vært i kontakt med Anders Behring Breivik.

Blodige bandasjer ligger igjen på veien utenfor Al Noor moskéen. Foto: Reuters

Skal ha sendt live-video av angrepet

Videre har det sirkulert en video av skytingen på Facebook, som nå er tatt ned. Ifølge Facebook selv var videoen en livestream, med svært eksplisitt innhold fra skytingen.

Videoen, som var på ca. 17 minutter, er oppsummert av flere medier. Den viser angrepet fra et kamera montert på gjerningsmannens hjelm. Han filmer seg selv i bilen på vei til moskéen, før han fester kamera på hjelmen. Så går han fra bilen sin bærende på et våpen, inn i en moské og begynner å skyte.

Politiet har bedt befolkningen om ikke å dele videoen.