Om Lagmannsholmen blir ledig til byutvikling, må flest mulig få være med og forme den. Så det er fint at Ap-politikere og en masterstudent i samfunnsplanlegging byr opp til samtale. Riktignok har ingen klart å overbevise om at containerhavn i Kongsgård/Vige er noen god miljøløsning, uten jernbane, og med store naturinngrep. Men om containerne likevel flyttes, hva kan da denne holmen bli?

Havbyen Kristiansand

La oss først huske hvem vi er. Kristiansand er ikke bare en havneby, men en havby. Byen ligger her på grunn av havet, som har livnært oss og knyttet oss til verden lenger enn noen kan huske.

Fortsatt har vi tean i tanga og ræger på skiva. Mange drømmer om hvite trehus og tradisjonsrik sørlandsidyll, også når vi fornyer byen. Nå synger vinden over bølgene om nye eventyr – om fornybar havvindenergi og hydrogenskip til kontinentet.

Hele verden er blitt enige om bærekraftsmålet for å ta vare på livet i havet. Det vi gjør på Lagmannsholmen bør bidra. La oss skape en sjønær bydel som gjør havet godt! Så også kommende generasjoner får nyte og høste av havet. Det er havbyen Kristiansand verdig. Kan havkompetansen samles ved et nytt saltvannsakvarium, der folk kan bli kjent med de finurlige økosystemene i alt det blå?

Bygg for framtida

Skal Lagmannsholmen virkelig bli bra for både havet og byen, må den bygges ut gjennomført bærekraftig. Her har vi sjansen til å teste de nyeste løsningene og invitere de mest framtidsretta arkitektene og entreprenørene.

Byggebransjen jobber hardt for å gjenbruke flere materialer, bygge inn energiproduksjon så husene går i pluss og utslippene i null, og integrere planter som skaper trivsel, fanger opp regn og bedrer bymiljøet. Hvorfor nøye seg med mindre? Det kan bli det neste bygg for framtida, 40 år etter at kreativiteten fikk spillerom i Grovika.

Naturligvis ligger alt til rette for en bilfri bydel, med alt man kan gå og sykle til herfra. Med universell utforming over hele linja, når vi former dette fra bunnen av. I stedet for å bruke dyrebare kvadratmeter til biloppbevaring og veibredde, kan holmen få myldre av folk som går, sykler, ruller, leker, padler og klatrer.

Lekne Lagmannsholmen

Tenk dere klatrevegg under åpen himmel, og kajakker til utlån ved kanalen! Og hvorfor ikke et utendørs dansegulv? Nye Lagmannsholmen må utformes på menneskers premisser. Da gjør vi lurt i å lytte til barna. Da MDG inviterte barn til å drodle sin drømmeby, tegnet de ikke bare stier og grønt, men klatretrær med hengebroer mellom. Det er godt at planavdelingen har invitert med skoleelever i idéprosessen. Unge blikk trengs, om dette skal bli noe nytt.

Da trengs også kunstnerne, som er i gang med kunstlab. La kunsten invitere og utfordre i gatene! Kanskje blir noen steder interaktive, så folk kan bli med og skape? Da kan den gode, gamle bryggeslengen ta spennende nye svinger.

Lagmannsholmen bibliotek?

Å dele gledene er kanskje tanken når Kenneth Mørk og co nevner bibliotek i sine forslag? Biblioteket er jo kroneksempelet på en inkluderende møteplass! Når vi som elsker biblioteket likevel nøler, er det fordi vi alt har et velfungerende folkebibliotek i hjertet av byen. Vi mener biblioteket hører hjemme der det ligger, midt på torvet. Torvet er en perfekt blanding av børs og katedral, bokstavelig talt, mellom handlegata og vår flotte domkirke. Biblioteket bidrar til at dette vakre, bilfrie området syder av liv, en naturlig møteplass for unge og gamle, fattige og rike.

Hvor skal man forresten finne en milliard til å flytte biblioteket til et nytt prestisjebygg? Vi har jobbet for å finne penger til sårt tiltrengt vedlikehold på biblioteket i årevis. Vi garanterer at det er vanvittig mye billigere å vedlikeholde enn å bygge nytt. Og bedre ressursbruk! Vi vil heller ta vare på biblioteket vi har, og gi det ventilasjonsanlegget det trenger, og en deilig ny takhage. Av nye filialer prioriterer vi østsida av byen, der Randesund, Hånes og Tveit endelig bør få sitt etterlengtede bibliotek.

Bruktmarked, blomster og bier

Så kan vi gjerne lære av biblioteket og torvet når vi utvikler sentrum videre. Lagmannsholmen bør så visst være et sted for å dele, der man kan kose seg uansett bakgrunn og økonomi. Kanskje Noe for deg-bruktmarkedet kan utvide fra en lørdag i måneden til et permanent marked, til glede for fastboende og besøkende? Kan vi få rusle rundt og plukke fritt av nyttevekster, som på strandpromenaden?

Vi må heller tenke gjennom hva byen vår trenger, og hva slags nye muligheter holmen gir, enn å kopiere Bjørvika-ideer fra Oslo. Her i Kristiansand har vi alt en rekke nye signalbygg rett over vannspeilet på Silokaia. La heller Lagmannsholmen bli en jordnær og sjønær oase, en grønn og inviterende bydel. Ap liker å tenke stort. Vi i MDG vil heller drømme grønt: Ta vare på det vi har, og dyrke fram gode steder nedenfra.

Fortsatt ligger containerne her. Drømmene må finansieres. Vil private utbyggere som må betale ut havna, bygge til fellesskapets beste? Da må politikerne legge kloke rammer. Vi må aktivt regulere varierte boliger, om barnefamilier og studenter i bofellesskap skal få sjansen. Vi må kreve plass til gatekunsten, leken og sjølivet. Det vil vi i MDG.

Vi må sette tydelig kurs hvis Lagmannsholmen skal bli et «opplevelsesbibliotek» for alle.