Følgelig er også diskusjonene rundt dette en av vår tids viktigste. Det er derfor, i prinsippet, flott at Alf Melling engasjerer seg i denne debatten i to innlegg den 7. og 15. september.

Feiltolker grafen

Det er imidlertid at en forutsetning for en god diskusjon at man forstår faktagrunnlaget. Melling refererer til en graf som beskriver historisk temperaturutvikling. Denne grafen feiltolker han dithen at han tror denne grafen forteller noe om fremtidig temperaturutvikling, mens den som sagt kun forteller om historisk utvikling.

Les også :

Les også :

Melling tillegger meg meninger jeg ikke har. Blant annet hevder han at jeg tror at global middeltemperatur vil stige i årene som kommer. Det gjør jeg ikke. Årsaken er at en veldig sterk utgave av havfenomenet El Nino denne vinteren. Etter sterke El Nino-år vil alltid temperaturen falle. Slik den også gjorde i 1998. Klimaskeptikere brukte dette temperaturfallet som et argument på at global oppvarming hadde opphørt. Det vil de nok også gjøre i årene som kommer. Disse variasjonene er imidlertid naturlige svingninger rundt en langsiktig trend som ikke kan forklares uten å ta med menneskers forbrenning av kull, olje og gass i regnestykket.

Debatt basert på forståelse og fakta

Det er så mye usikkerhet i detaljene rundt klimaendringer. Hvordan skal vi håndtere de store usikkerhetene rundt lokale klimaendringer? Hvordan vil økosystemet rammes? Hvordan skal vi tilpasse samfunnet? Hvordan skal vi håndtere eventuelle flyktningstrømmer fra ubeboelige områder? Hvor mye av lokale klimaendringer kan tilskrives naturlige variasjoner? Det er mye vi enda ikke forstår.

Jeg skulle ønske at personer som Melling heller ville delta i en fornuftig debatt basert på forståelse og fakta, enn å så tvil om noe av det lille vi faktisk vet med argumenter som baserer seg på mistolkning. Hvis du lover å stille med et åpent sinn, møter jeg deg gjerne for en samtale rundt det vi vet, det vi tror vi vet, og det vi ikke vet, men bør tilstrebe oss å vite. Allmennheten fortjener informasjon rundt klimaendringer som er faktabasert og etterrettelig.