Det forhandles nå om to omfattende internasjonale avtaler, kalt TISA og TTIP. Avtalene vil gi multinasjonale selskaper med hovedkontor i skatteparadis makt til å bestemme over velferdstilbudene i Norge og i Kristiansand.

Bak lukkede dører

Det er ikke bare forkortelsene som gjør avtalene vanskelige å diskutere. Forhandlingene skjer bak lukkede dører med stort hemmelighold. Dermed vet verken offentligheten eller Stortinget hva det egentlig forhandles om. En del av avtalenes innhold har likevel blitt kjent gjennom lekkasjer. Disse gir stor grunn til bekymring.

50 land, deriblant Norge, forhandler om TISA (Trade in Services Agreement) som er en avtale om handel med tjenester. Organisasjoner og grupper over hele verden peker på at avtalen vil føre til store konsekvenser for offentlige tjenester. Den vil blant annet gjøre det forbudt å reversere privatisering når det først er gjennomført. Det betyr at dersom et blått bystyre privatiserer en tjeneste, for eksempel sykehjemmene, så vil ikke et nytt bystyre kunne omgjør dette.

EU og USA

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) er en avtale som EU og USA forhandler om. Vi står her utenfor forhandlingene, men vil likevel påvirkes på grunn av EØS-avtalen. I TTIP-avtalen er det mest kontroversielle og omdiskuterte punket en såkalt investeringsbeskyttelsesklausul. Det betyr at selskaper kan få rett til å saksøke land som endrer lover og påfører selskaper nye utgifter. Det gjelder blant annet strengere lover for miljø og arbeidstagerrettigheter. Selskaper kan saksøke Norge dersom vi innfører en regulering for å redusere utslipp av miljøgifter.

Regjeringen insisterer på at avtalene ikke vil få konsekvenser for offentlige tjenester. Utenriksminister Børge Brende er blant dem som hevder at avtalen bare er av det gode. Likevel er det ikke mulig for regjeringen å komme med garantier om hvordan avtalene vil slå ut for den enkelte sektor. Eller for den saks skyld garantier for at folkevalgte i framtida kan velge å reversere privatiseringsprosesser. Dette er skremmende.

SV krever full åpenhet om forhandlingene. Vi kan ikke akseptere avtaler som setter demokratiet til side og gir multinasjonale selskaper makt over norsk velferd. Demokratisk valgte politikere må også i fremtiden kunne omgjøre vedtak om privatisering av offentlige tjenester. SV oppfordrer alle som er opptatt av en sterk offentlig sektor med et godt tjenestetilbud, til å engasjere seg i denne saken.