De nyeste tallene fra SSB viser at ledigheten nettopp har passert fire prosent, og at 114.000 var arbeidsledige i mars. Det mest bekymringsfulle er at den største veksten skyldes at flere går uten arbeid over lengre tid.

Derfor er det alvorlig at den mørkeblå regjeringa gjør alt feil i møtet med den økte ledigheten. For det første raserer de arbeidsmiljøloven, slik at de som er ledige nå risikerer å kun få tilbud om midlertidige stillinger. Slik blir de fanget i en spiral av utrygghet, og kan måtte vente tiår på å få skikkelig fotfeste i arbeidslivet igjen. At denne lovendringa kommer nå, mens ledigheten øker, vil gjøre situasjonen for de ledige enda verre.

Nye jobber

For det andre gjør regjeringa ingen ekstra innsats for å skape nye jobber. Under dekke av næringsnøytral politikk fortsetter subsidieringen av oljesektoren, uten at andre næringer gjøres i stand til å ta over når petroleumsaktiviteten må fases ut. Det vi trenger er en aktiv næringspolitikk som sørger for at grønne industriarbeidsplasser bygges opp parallelt med nedtrappinga på sokkelen. Det er ikke oljearbeiderne som skal betale prisen for den nødvendige omlegginga, derimot er det deres kompetanse vi trenger for å bygge et fornybart Norge. Slik kompetanse står i fare for å gå tapt med høy og langvarig arbeidsledighet. Derfor haster det med den grønne næringspolitikken.

Sist, men ikke minst saboterer regjeringa aktivt for grønn omstilling med sine planer om å bygge utenlandskabler for å sende mer kraft til Europa. Det ødelegger muligheten for å bruke krafta til å etablere grønne kraftkrevende industri-arbeidsplasser som kan gi jobb til de samme yrkesgruppene som nå rammes av ledighet. De sager av et av beina norsk næringsliv skal stå på når oljeindustrien fases ut.

Grønn næringspolitikk

Mulighetene for en aktiv grønn næringspolitikk er store. Derfor mener Rødt det trengs en grønn krisepakke for å kontre den økende ledigheten.

En grønn krisepakke bør bestå av følgende fem grep:

• Storstilt oppgradering av eksisterende vannkraftverk, som vil skape behov for arbeidskraft og gi mer ren energi. Det er anslått at oppgradering av vannkraftverk vil gi tilgang på 15 twh. ny fornybar kraft, i følge beregninger fra NVE.

• Et nytt industrikraftregime med krav til lokal og energieffektiv produksjon, i bytte mot stabil og rimelig kraftforsyning til den kraftforedlende industrien.

• Ingen nye kraftkabler til utlandet.

• Økte tilskudd til ENOVA, øremerket energieffektivisering og klimateknologifondet.

• Statlig finansierte pilotprosjekter, blant annet innen havvind på norsk sokkel.