På bakgrunn av denne krisen har Amnesty International startet en internasjonal kampanje for at verdenssamfunnet skal ta et større ansvar for å gjenbosette nær 400.000 sårbare, syriske flyktninger som per i dag befinner seg i en desperat situasjon i nabolandene til Syria. I Norge har Amnesty gått sammen med en rekke andre organisasjoner om en dugnad for flyktninger fra Syria. Vi oppfordrer Norge til å ta imot 10.000 sårbare, syriske flyktninger innen utgangen av 2016. ## Konkrete forpliktelser

I løpet av våren 2015 har denne dugnaden fått støtte fra viktige aktører i det norske samfunnet som kirken, men også bred støtte blant partiene på Stortinget. Som støtte til å sikre midler til 5000 kvoteflyktninger fra Syria i revidert statsbudsjett i år og tilsvarende i statsbudsjettet for neste år, trengs konkrete forpliktelser fra norske kommuner om å ta imot og bosette denne kvoten med flyktninger fra Syria. Derfor henvender vi oss nå til Kristiansand kommune og ber om en tilbakemelding om hva dere vil gjøre.

Amnesty International oppfordrer alle kommuner til å ta et ansvar med utgangspunkt i innbyggertallet i kommunene. Vi ber om at Norge tar imot minst 5000 sårbare, syriske flyktninger i 2015 og tilsvarende neste år. I praksis betyr det at alle kommuner bør ta imot én syrisk flyktning per 1000 innbyggere.

Kristiansand kommune

Med denne henvendelsen ber vi derfor om at Kristiansand kommune konkretiserer sin del av dugnaden og tallfester at kommunen vil ønske 87 kvoteflyktninger fra Syria velkommen til kommunen i 2015 og tilsvarende antall i 2016. Disse skal komme i tillegg til de flyktningene som normalt bosettes hvert år. Vi ber også om at ordføreren kontakter regjeringen og videreformidler kommunens ønske om å bidra til at Norge kan ta imot 10.000 ekstra flyktninger fra Syria i 2015 og 2016. Tilslutt ber vi kommunestyret/byrådet om å utarbeide en plan for rask bosetting av flyktninger fra Syria.