Mange av oss vil oppleve en verden med ni milliarder mennesker og betydelige klimaproblemer. At Norsk Landbrukssamvirke tar til orde for en satsing på norsk matproduksjon med utgangspunkt i en norsk dyrevelferd i verdensklasse, får Jenny Rolness i NOAH til å se rødt i sitt innlegg «Lykkelige konsumenter og ulykkelige kyllinger».

NOAH vil så vel på dyras vegne, men lykkes ikke i å delta i den store debatten om hvordan vi kan produsere nok mat til snart ni milliarder mennesker globalt — på en klimasmart måte. Vårt argument er at norsk dyrevelferd er i verdensklasse og at vi er helt i teten når det gjelder lavt antibiotika bruk. Kan det tenktes at den norske modellen har noe å tilføre globalt?

Det blir viktig å produsere mat på de arealene som kan brukes til matproduksjon, både i verden og Norge. Og at det som produseres, bidrar til et variert og helsefremmende kosthold. Dette er også noe av bakgrunnen for det ferske samarbeidet mellom EAT og Norsk Landbrukssamvirke.

Viktige produksjonsarealer i dag vil få svekket produksjonsevne på grunn av klimaendringer. Det kommer til å bli viktige å produsere nok mat uten å overskride med naturens tålegrenser. På tross av at kun tre prosent av Norge er produktivt jordbruksareal er det utviklet en verdikjede for mat som i dag er landets største fastlandsindustri.

Norsk matproduksjon er full av suksesshistorier. Bøndene har vist seg å være gode entreprenører, industribyggere og industrieiere som har formet og utviklet store deler av norsk matindustri.Vi er stolte av å være verdensledende på god dyrevelferd og lavt antibiotikaforbruk.

Selv om vi hele tiden skal strekke oss for å bli bedre, tror vi flere land kan la seg inspirere til å produsere mat slik vi gjør i Norge - med respekt og kjærlighet for dyra. Vi ønsker å jobbe sammen med alle gode krefter som vil gi verden mat på en bærekraftig måte. Vi ønsker NOAH velkommen til en diskusjon om hvordan landbruket i Norge kan bidra til å løse de store oppgavene.