Et sterkt statlig eierskap og engasjement har vært viktig for utviklingen i norsk næringsliv, infrastruktur, arbeidsliv og den velferdsstaten vi lever i. Norske selskaper er blant de fremste i verden. Særlig innen for olje— og gassteknologi, men og innenfor annen høyteknologi. Et sterkt statlig eierskap har i tillegg til å sikre norske arbeidsplasser også vært viktig for at forskning og utvikling har fått lov til å få utvikle seg i Norge.

Lang salgsliste

Regjeringen har varslet at de ønsker å selge seg helt og delvis ut av flere store selskaper. Salgslisten er dessverre lang, og inneholder selskaper som Statskog, SAS, Mesta, Flytoget, Entra, Telenor, Kongsberg Gruppen mfl.

Oppdrettsselskapet Cermaq, som har gitt staten en avkastning på 3,4 milliarder, ble nylig solgt for 5,4 milliarder til Mitsubishi. Fiskeriressurser er noe kystbefolkningen har nytt godt av i mange år, men det later til at det er viktigere at noen få aktører får anledning til å berike seg, i stedet for at det kommer hele folket til gode.

Like ille blir det når regjeringen skal selge selskaper som forvalter evigvarende naturressurser, som blant andre Statskog. Tenk å selge et selskap som skal være garantist for at alle kan ha tilgang til jakt, fiske og friluftsliv!

Eiendommer for 35 milliarder

Eiendomsselskapet Entra som rår over eiendommer med en markedsverdi på 35 milliarder, er nå blitt børsnotert og staten selger. Ikke her heller finnes det noen som helst god grunn til å selge. Kjøperne får både i pose og sekk, fordi 80 prosent av leietakerne er utleid til offentlige leietakere. De vil med private eiere måtte belage seg på høyere leie.På salgslisten til næringsministeren står også Flytoget, og det har skapt mye harme. Selskapet er i likhet med de andre veldrevet, og en sikker inntektskilde for staten. Like viktig burde det være for staten å sikre en fremtidig og helhetlig infrastrukturer i området. De blir mye vanskeligere med utenlandske eiere, som vil være opptatt av høyere billettpriser og lederlønninger, samt dårligere lønn og pensjon til de som skal jobbe der.

Utenlandske kapitalister

Det regjeringen nå gjør er å «gi bort» flest mulig offentlige verdier og makt til utenlandske private kapitalister. Det medfører at globale kapitalinteresser tar i større grad kontroll over Norges realverdier som jord,

vind, eiendommer, vann, mineraler og hav. Det er derfor og helseministeren setter av flere helsekroner til kommersielle aktører. At kunnskapsministeren åpner for flere privatskoler og barnehager som beriker seg på offentlig støtte. Samferdselsministeren slipper inn utenlandske aktører for å drive med post, vei og jernbane med samme formål.

Ingen bør lenger la seg lure når høyresiden gjemmer den aggressive og systematiske privatiseringspolitikken bak forførende fraser som modernisering, valgfrihet og fleksibilitet.

All erfaring viser at en stor, offentlig sektor fungerer som en buffer mot de brutale svingningene i de globale finansmarkedene. Privatisering gjør oss mer sårbar for slike svingninger. Den fører til en formidabel økonomisk og sosial risiko, og undergraver hele vårt velferdssystem. Det finnes med andre ord ingen gode grunner for å privatisere mer av velferdsstaten.