I forrige uke ble partiene på Stortinget enig om en justering av asyl— og flyktningpolitikken som representerer en strengere praksis. Dette til tross, ventes rekordmange asylsøkere i tiden som kommer. Denne uken skal Kristiansand som en av landets største byer delta på et toppmøte om flyktningsituasjonen der statsministeren deltar. Ni av departementene bidrar i møtet. Dette vitner om at regjeringen ser kommunene som en viktig partner i arbeidet med å takle flyktningstrømmen. Å gi en asylsøker status som flyktning, og med det grunnlag for opphold og bosetting, krever mye av det offentlige og samfunnet for øvrig. Det forplikter å velge å ta ansvar for mennesker i nød. Dette ansvaret aksepterer vi.

Har tatt nødvendige grep

Harald Furre

Det er vår plikt å tilby omsorg til mennesker som er forfulgt for sin religiøse tro, etniske tilhørighet, politiske meninger eller lignende. Det politiske miljøet i Kristiansand er i rimelig grad samstemte om å ta vår del av et nasjonalt oppdrag.Kristiansand kommune tar situasjonen på alvor og har derfor tatt nødvendige grep for å styrke apparatet knyttet til vår innsats på feltet. Nylig ble NAV-leder Elisabeth Engemyr fristilt fra hennes ordinære oppgaver og gitt ansvaret for å koordinere innsatsen. Vi ønsker med dette å legge til rette for et enda mer samordnet arbeid som i flyktningsituasjonen gjøres på sosial— og helsefeltet, i skole, utdanning og inn mot jobbmarkedet. Vi er i en ekstraordinær situasjon og tror dette er et av flere grep som vil sette oss i stand til å håndtere utfordringene som ligger foran oss. Samtidig er vi glade for at politiet og PST følger godt med.

Det politiske miljø er villige til å tenke alternativt for å løse de akutte utfordringene.‬‬

Strømmen av asylsøkere vil utvilsomt kreve mye av ‪‎Kristiansand‬ kommune den kommende tiden. Vi ruster oss for å ta imot mennesker i nød med omsorg og varme gjennom økt kapasitet og nært samarbeid med frivillige. Formannskapet har bedt om jevnlig å bli informert om situasjonen av våre egne fagfolk og aktuelle direktorater. I forrige møte kom det gjennom samtale og drøftinger frem at også sjøbasert akuttmottaker noe som kan vurderes. Det politiske miljø er villige til å tenke alternativt for å løse de akutte utfordringene.‬‬

Sjøbasert mottak

Status per i dag er at 300 mennesker bor i asylmottak i Kristiansand kommune. Det foreligger vedtak om at dette antallet kan økes til 560. I tillegg er det fattet vedtak om 70 plasser til enslige mindreårige. 88 akuttplasser er etablert på Budget hotell i regi av Mirador AS. Et sjøbasert mottak vil komme i tillegg til dette.

Arbeidet vårt består i første omgang i å gi husrom og helsetilbud til flyktningene. I neste omgang handler det om gi dem mulighet til å bli en del av vårt lokalsamfunn. Så langt i år har vi bosatt 187 mennesker. Det gjenstår 34 av planlagt antall. Selve bosettingen i kommunen er et viktig førsteskritt, men det er likevel langt til måloppnåelse om full integrering.

Kristiansand har lange og gode tradisjoner og resultater med å integrere flyktninger. Det er ikke uten grunn at vår by har blitt kåret til landets beste på bosetting. Våre resultater handler selvsagt om tallenes tale, men også om at innbyggerne bryr seg.

Kristiansand har lange og gode tradisjoner og resultater med å integrere flyktninger.

Vi opplever nå et sterkt påtrykk fra både enkeltmennesker og ideelle organisasjoner som ønsker å bistå kommunen i arbeidet. Det er vi takknemlige for.

Fra kommunens side ønsker vi å legge til rette en god kommunikasjonsstrategi, der du som innbygger får god og riktig informasjon. I fremste rekke vil kommunens nettside være en aktuell portal. Vi legger opp til å gjennomføre jevnlige dialogmøter med de frivillige og har igangsatt et strategisk arbeid for å gjøre vårt for at innbyggernes engasjement kan opprettholdes over tid. Som et ledd i dette er det også avsatt ressurs til en kontaktperson for frivillig deltakelse.

Sørge for god integrering

Vi ønsker å arbeide stadig mer effektiv med tematikken. Derfor gjennomfører våre fagfolk i disse dager en scenarioanalyse av fremtidig bosetting, med fokus på konsekvenser og behov gitt dagens måte å gjøre det på. Temaer som belyses er logistikk, personell, kompetanse og infrastruktur. Vi ønsker å se arbeidet i et helhetlig perspektiv der det overordnede er å sørge for god integrering og ha en god håndtering av midlertidige flyktninger. I skrivende stund krysser 350 nye asylsøkere landets grenser hver eneste dag. Det er en ekstraordinær situasjon som vil kreve mye av hele landet.

Vi anerkjenner alvoret i situasjonen og legger nå til rette for en mer fleksibel organisering av arbeidet.

Asyl- og flyktningstrømmen tas på alvor av både det politiske og administrative miljø i Kristiansand. Vi anerkjenner alvoret i situasjonen og legger nå til rette for en mer fleksibel organisering av arbeidet. Jeg kan bekrefte at vårt asylmottaksapparat opplever en svært krevende tid, men innsatsen som legges for dagen av kommunens ansatte, frivillige og private aktører gjør at vi har kontroll.