Syria var før krigen begynte i 2011 et velfungerende samfunn. Nesten alle, gutter som jenter, fikk gratis utdanning. I dag er 4000 skoler ødelagt. I Syria er halve befolkningene flyktninger, før krigen var landet en viktig mottager av flyktninger: en halv million fra Palestina og en million fra Irak.

Millioner av turister reiste til de nå ødelagte attraksjonene, som gamlebyen i Aleppo og templene i Palmyra. Assad gav sikkerhet til minoritetene i landet, blant annet de kristen og alawittene.

Utenlandsk innblanding

Assad slo ned opposisjon med stor brutalitet. Det var likevel var den utenlandske innblandingen uten FN-mandat som har førte landet ut i katastrofen. 230 000 mennesker er til nå drept.

Syria ble en slagmarkder fremmede makter, ikke minst der våre allierte USA, Tyrkia, Saudi-Arabia, Israel og Qatar har blandet seg inn. På den andre sida støtter Iran, Russland og Hizbollah (Libanon) Assad.

I desember 2012 bestemte den norske rødgrønne regjeringen at den skulle støtte en av partene i borgerkrigen i Syria, den såkalte Nasjonalkoalisjonensom ble anerkjent som representanten for det syriske folket.

Nasjonalkommisjonen støttet den sekulære Free Syrian Army (FSA). Men denne hæren har litenbetydning i dag. Den militære motstand mot Assad er dominert av islamske krigere (jihadister) i al Nusra (som er al-Qa’ida i Syria) og IS.

Sanksjoner

I tillegg vedtok Stortinget enstemmig en rekke sanksjoner for å svekke Assad-regimet. Dette har gått ut over vanlig syrere, f.eks deres mulighet til å få overført penger fra utlandet.

Til gjengjeld selger Norge våpen til halshoggerregimet i Saudi-Arabia. Statseide Kongberg Defence Systems har eget kontor i Rijhad. Samtidig er det klart at USA og dets allierte støtter jihadister i kampen mot Assad. Flere av disse landene har også støttet IS.

Norge har uten opposisjon i Stortinget, gåttmilitæret og økonomisk i kriger som har bidratt til å destabilisert regionen og ført til en krigstilstanden. Norske bomber bidro til å kaste Libya ut i kaos. Norske politikere bør erkjenne disse feilgrepene slik at de ikke gjentar seg i stedet for å fortie dem.

I dag finnes det en konsensus i det politiske Norge for å fortsette krigen i Syria. Regjeringen, med støttepartiene og Arbeiderpartiet på slep, følger med på ferden når USA og Tyrkia torpederer utallige forsøk på FN på å få i stand politiske løsninger.