Det er 73 millioner arbeidsløs ungdom på verdensbasis. Over 200 millioner hvis du regner med de voksne også. Regner vi med dem som har en liten jobb som ikke er nok til å brødfø familien, er vi oppe i 1,44 milliarder! Krig, mangel på menneskerettigheter og fattigdom hemmer manges muligheter til å gjøre noe med egen livssituasjon. Trafikken fra Nord-Afrika over Middelhavet til Europa viser med all tydelighet at mangelen på jobber ikke er noe et enkelt land kan løse alene.

Global utfordring

Jobbskaping er blitt en av vår tids største globale utfordringer. Det er derfor Strømmestiftelsen har dette som et av våre viktigste felt i utviklingsarbeidet — og at vi under Arendalsuka arrangerte en debatt sammen med Kirkens Nødhjelp i håp om at vi sammen kan bli enda litt bedre til å se løsninger i denne viktige, men vanskelige felles oppgaven. Vi tror et samspill mellom politikken, akademia, næringsliv og utviklingsorganisasjoner er avgjørende for at vi skal lykkes enda bedre med å skape jobber, så mennesker kan klatre varig ut av fattigdom. Vi er glade for at den norske regjeringen ser dette som et så viktig felt at de har valgt å lage en Stortingsmelding om jobbskaping i en global kontekst.

Det er 73 millioner arbeidsløs ungdom på verdensbasis

«Sammen om jobben» skal behandles på Stortinget i høst, og vi håper at denne debatten kan sette tonen for det som skal diskuteres blant våre folkevalgte i løpet av de neste ukene

For det finnes ingen enkel standardoppskrift på jobbskaping. Det er ikke lett å se hvilken politikk som faktisk skaper varige arbeidsplasser, heller ikke hvilke utviklingsprosjekter som gjør det. Mange ulike økonomiske, sosiale og politiske forhold spiller inn, og det kan være komplisert å finne ut hva den enkelte nye arbeidsplass betyr i den store sammenheng. Skaper vår politikk eller vårt utviklingsprosjekt en ny jobb i en landsby - hvordan kan vi da vite at dette ikke på sikt fører til at en annen mister en tilsvarende jobb i nabolandsbyen?

Samarbeid i utviklingsland

På samme måte blir det viktig å følge opp resultatene av den varslede økningen i satsing på støtte til norsk næringslivs samarbeid i utviklingsland. Vi er ikke i tvil om at dette kan føre til mange nye jobber, men på samme måte som i bistandsprosjekter er det viktig med en god oppfølging i forhold til resultater. Og ikke minst - et fokus på hvem som skal nyte godt av resultatene .

Norsk utviklingspolitikk har også et klart mål om å prioritere de fattigste....

Nå i sommer har vi fulgt diskusjonen rundt Norfunds satsing på et kraftverk i Nepal, der antallet jobber gikk ned fra 140 til 45 på 14 år, mens de norske eierne tok ut en profitt på over 800 millioner kroner i samme periode. Nå var ikke jobbskaping det eneste målet med denne satsingen, men det er likevel en påminnelse om at vi må holde fokus på hva som er målet for slike satsinger - og at gode resultater i Norge ikke nødvendigvis betyr økt sysselsetting i landet der vi investerer.

Norsk utviklingspolitikk har også et klart mål om å prioritere de fattigste - og dette er det utrolig viktig at vi alle holder fokus på: Hvordan kan vi gjennom politikken, næringsliv, investeringer og bistand bidra til at vi skaper jobber for de aller fattigste, slik at de kan jobbe seg varig ut av fattigdommen?

Mat og utdanning

En jobb betyr så mye for hver av oss. Mat på bordet, utdanning til barna, økonomisk trygghet, selvtillit og mening i hverdagen. Og aller viktigst, det vil også bidra til at mennesker ikke setter livet på spill i Middelhavet.

For det er enkeltmennesker det dreier seg om.

Innlegget er forkortet. Red.