Det verste jeg vet, er folk som bare dukker opp. Som smilende står der i døra og vil besøke oss, akkurat når jeg har kommet meg hjem og i inn joggebuksa, klar for å være privat og usynlig.

Elisabeth Aarsæther

I virkeligheten skjer det aldri, folk kommer ikke uanmeldt til oss. Så de har nok oppfattet poenget. Ryktet forteller forresten at det er helt slutt på å planlegge en helaften hos venner, uten at vennene selv vet om det før man ringer på. Det gjelder visst ikke bare vår husstand. Det er jo en slags trøst.

Nye venner

Noe annet jeg heller ikke liker, er å være i selskap der vertskapet har bestemt at vi skal få nye venner. Sånn at jeg havner til bords bare med folk som synes å kjenne hverandre, og hvor jeg bruker all energi på å finne felles interesser eller bare taust konstaterer at det er lenge til kaffen.

Jubileumsfester med gamle skolekamerater er ikke noe for meg. Jentetur til utlandet med shopping og bilde på Facebook: kommer ikke på tale.

Personlighetstester

Slik er jeg, altså, det er bare å innrømme det. Men vitenskapen ser meg annerledes. Den sier at jeg er utadvendt og at jeg elsker folk og fart. Klart ekstrovert, lyder resultatet hver gang jeg tar personlighetstester i jobbsammenheng. Jeg kan lese om meg selv at jeg stortrives med å være omgitt av mennesker, at jeg er sosial og avhengig av tett kontakt med andre for å blomstre. Du verden, er jeg-og-meg samme person?

Jeg har tatt flere slike tester opp gjennom årene, og som arbeidsgiver forholder jeg meg også til testverktøy som kan gi interessante delbilder av kandidater til viktige jobber. Testene har forskjellige navn, de er forankret i ulike forskningsmiljøer, men alle har som mål å komplettere bildet av den som blir testet. Man svarer på alt fra de mest banale spørsmål til virkelig vanskelige problemstillinger som bidrar til at prestasjonsangsten øker. Kandidatens evne til å takle slikt følelsesmessig stress kan også være ett av punktene man vil ha en pekepinn på.

Introvert eller ekstrovert

Testene har ofte noen få, overordnete tema der svarene til sammen beskriver noen sentrale karaktertrekk. En av de vanligste skalaene angir om man er introvert eller ekstrovert. Meget forenklet, kan man si at introverte henter overskudd og tankekraft i eget selskap, mens ekstroverte foretrekker å være sammen med andre for å finne motivasjon og løse oppgaver. En vanlig misforståelse er gjerne at introverte er kjedelige, men mer intelligente. Og tilsvarende at ekstroverte er skravlete og litt grunne. Med slike rykter vet man sannelig ikke hvilken kategori det er tryggest å havne i!

Tradisjonelt er lederegenskaper forbundet med evnen til å håndtere ukjente situasjoner og forsamlinger, trives sammen med folk og være god til å samarbeide. Egenskaper som ved første øyekast synes å passe best på de ekstroverte. Kan trangen til å inneha slike egenskaper derfor indirekte påvirke svarene når man skal teste egen posisjon i en gruppe, eller finne ut hva man må jobbe med for å bli en bedre leder?

Seriøse personlighetstester tar høyde for slike «falske svar» og krever god faglig oppfølging både i for- og etterkant. Derfor er det gjerne sertifiserte folk med lang erfaring som tar seg av hele prosessen.

Lederegenskaper

Resultatet kan ofte invitere til refleksjon rundt ulike arbeids— og reaksjonsmønster i for eksempel en ledergruppe.

En gruppe der alle er ekstroverte, kan minne mer om et party enn om harmonisk ledelse. Og høy partyfaktor er slitsomt i lengden, både for gruppen selv og dem rundt.Karaktertrekk man ikke selv var så klar over, men som testen antyder, kan brukes til å få verdifulle tilbakemeldinger fra kolleger. I en ledergruppe er det av største betydning at ikke alle er like, men at medlemmene tvert imot fyller ulike roller og tilfører forskjellige perspektiver. Noen må tenke lenge før de snakker, mens andre resonnerer høyt. Noen har nettverk der de sjekker ut nye tanker og idéer, mens andre må opp på en fjelltopp alene for å få oversikten.

En gruppe der alle er ekstroverte, kan minne mer om et party enn om harmonisk ledelse. Og høy partyfaktor er slitsomt i lengden, både for gruppen selv og dem rundt.

Men kan man være ekstrovert i jobben og introvert privat? I min jobb, som i så mange andres, er kravene til å omgås folk og representere organisasjonen med tilstedeværelse og profesjonalitet, ganske høye. Og det er både gøy og interessant å treffe nye mennesker og å lære stadig mer av flinke kolleger.

Krever refleksjon

Men det krever også ro og refleksjon i den andre enden. Etter jobb må jeg må løpe alene eller sammen med bikkja, og jeg må ha P2 i podcast på ørene. Sånn at jeg kan høre på et eller annet smalt jeg ikke ante at jeg var interessert i, men som bidrar til å drenere både tanke og sjel etter ekstroverte dager og timer på jobben. Da føler jeg meg deilig introvert.

Og jeg tror ikke jeg er den eneste som har et slikt blandet indre, uansett hvilke svar personlighetstestene gir. Det er vel mange av oss der ute?

Velkommen da i klubben for introverte ekstroverte.