Tillatelsen innebærer utslipp til Hannevikbukta med en konsentrasjon i utløpet på 50 — 60 µg/l (milligram pr liter) i tillegg til naturlig bakgrunnskonsentrasjon. National Institute for Public Health and the Environment oppgir at konsentrasjoner over 1 µg/l av uran i tillegg til naturlig bakgrunnsstråling (sjøvann 3,3 µg/l) vil kunne ha negativ effekt på naturmiljøet. Radioaktive isotoper, som dette dreier seg om, har en nær uendelig nedbrytingstid og de akkumuleres i næringskjeden fra mikroorganismer til fisk, fugl og mennesker.

Spesialdeponi for radioaktivt slam

Glencore har også fått lov til å opprette et spesialdeponi for radioaktivt slam på bedriftens område med øvre grense på 800 tonn. Tillatelsen innebærer ikke krav til måling eller hvordan det radioaktive avfallet skal håndteres når vektmengden er nådd eller ved eventuelle endringer i bedriftens drift.

Les også :

Statens Strålevern uttaler at det er stor usikkerhet forbundet med lagringen av avfallet. Sitat: «Siden en økt overføring av radioaktivt stoff til deponiet kan føre til en økt sannsynlighet for ukontrollert utslipp av miljøskadelige stoffer til miljøet, oppfatter Strålevernet at å tillate et kontrollert og begrenset utslipp av radioaktivt stoff vil være den teknikken som vil føre til minst samlet miljøpåvirkning».

Slik dette må tolkes, har ikke Strålevernet tillit til at de radioaktive stoffene er trygt deponert i Glencore sitt deponi, og at det er bedre å la de radioaktive stoffene slippes ut kontinuerlig — for å unngå en katastrofe der alt blir sluppet ut på en gang - fordi bedriften mister kontrollen. Strålevernets uttalelse gir alvorlig grunn til uro.

Prisverdige oppryddingsarbeider

Det er gjort et betydelige og prisverdige oppryddingsarbeider i sjøbunnen i bedriftens nærområder med tildekking av forurensede sedimenter på havbunnen. Intensjonen er med det å hinder at tidligere giftstoffer skal utgjøre en fare for marint liv. Det er derfor svært beklagelig at 0-utslipp av radioaktivitet nå ikke er pålagt bedriften.

Naturvernforbundet har påklaget tillatelsen til klima- og miljødepartementet med henvisning til naturmangfoldloven. Når kunnskapsgrunnlaget er utilstrekkelig, skal føre-var-prinsippet legges til grunn for ikke å skade livsmiljøet. Om departementet derfor ikke omgjør tillatelsen, frykter vi at at radioaktivt avfall kan påfører skade hvor naturen har vesentlig friluftsverdi for store befolkningsgrupper.