Når Mari Horve i sin lørdagskommentar den 7. mars er imot jentenes gutteklubb, konkret nevnt som et kvinnenettverk Kompetansenett Agder hadde arrangert høsten 2008, forstår jeg hva hun sier og mener. Og jeg skulle så gjerne vært enig med henne og ønsket at slike nettverk var unødvendige, men slik er det dessverre ikke. Ikke ennå, og kanskje aldri. Jeg kjenner ikke arrangementet og vet ikke motivet eller målet med samlingen, men slik jeg tolker artikkelen har det altså vært et inspirasjonsforedrag med tilhørende champagne, tapas og mingling i etterkant. Som et slags motstykke til mennenes konjakk og kanapeer.

Jeg kan av og til kjenne at det gjør godt å være en del av et jentenettverk: Bli invitert, komme til dekket bord, få påfyll, bli inspirert, bli kjent med noen nye, positivt overrasket over at det finnes så mange kompetente jenter i vår by (uten at de syns!). Kanskje utveksle noen visittkort – i tilfelle behov for støtte en dag. Og kanskje ha gitt noe av deg selv også, inspirert en yngre til å si ja til en utfordring?

Det er 20 år siden jeg skulle på mitt første lederkurs. Bransjen vår var dominert av mannlige ledere og kvinnekurs var et tiltak som var igangsatt for å rekruttere flere kvinnelige ledere til avisbransjen: Kvinner i ledelse, eller KIL som det het. Skepsisen til et rent kvinnekurs var stor. Og er det fortsatt. Og jeg husker enda den første setningen som vår svenske kursleder Margaretha Hult kom med:

«Lederskap er ikke noe du får, det er noe du tar.»

Setningen bet seg fast i meg, gjorde et solid inntrykk og den gjorde noe med meg, fikk meg til å innse og forstå et av flere grunnleggende elementer i god ledelse. Setningen og dens betydning har fulgt meg siden i et langt lederliv. Jeg har brukt den mye i coaching av andre kommende ledertalenter, både internt i egen bedrift, men også eksternt i situasjoner hvor jeg har hatt en formell eller uformell mentorrolle. Jeg har brukt den fordi jeg har ønsket å dele den videre med andre, fordi den den gang, hjalp meg på veien. Den passer for alle: enten du er leder, ansatt eller arbeidsgiver. Det handler om å ta ansvar for egen handling. Å gjøre noe når situasjonen krever det.

Og kanskje er det mine 20 år som leder som danner grunnlag for min mening om at det fortsatt er liv laga å ha kvinnenettverk. På samme måte som jeg var imot kvinnekvotering den gang Ansgar Gabrielsen i 2002 foreslo det. Det som ble fremsagt som en tilfeldighet, «så selv hans kone ble overrasket over at hun var gift med en fremadstormende feminist», leste vi i avisen den gang. Og som er noe av det Ansgar Gabrielsen vil bli husket for. Uansett, det virket – og Norge er et foregangsland når det gjelder kvotering av kvinner til styrer. Vi hadde ikke vært der uten kvoteringen, og jeg må gi meg på mitt tidligere synspunkt.

Erfaringen min er at jenter mye mer enn gutter må dyttes og oppfordres til å søke nye oppgaver og jobber. I langt større grad må de støttes og gis anerkjennelse, og behovet for å bli sett er større. Mens gutter er selvsikre og vet at de skal klare utfordringene, må jentene fortelles det og overtales. Andre må overbevise dem om at de vil klare det. Det er svakheten hos det svake kjønn.

Nettopp derfor er mentorskap, kvinnekurs, spesialcoaching, kvinnelige gründermiljøer, kvinnelige lederpriser, nettverk og kvotering nødvendig. Nettopp derfor er det at vi «erfarne» ledere må gå foran som gode rollemodeller, og delta og engasjere oss på arenaer hvor slike utfordringer kan diskuteres åpent.

Å være leder er både morsomt, spennende og utfordrende. Morsomst når konjunkturene er med deg, spennende når tidene endrer seg, og utfordrende når innsparinger og nedbemanninger står på dagsorden. Det er da klokskap og åpenhet i lederskapet avgjør om du klarer oppgaven eller ei.

Skal du gjennom utfordringene for første gang, ja da er det godt å ha en mentor å prate med, et miljø som har skaffet deg noen kontakter du kan ringe til, eller noen du ser opp til, som du vet kan være en fin samtalepartner. Det er ikke alltid at dette finnes i ditt nære miljø. Den kloke leder forhører seg, reflekterer og diskuterer vanskelige saker. Og tar sjelden en vanskelig avgjørelse alene.

Når lederkursene som ble satt opp for over 20 år siden fortsatt lever i beste velgående, sier det meg noe om at verden ikke har forandret seg så mye, det er fortsatt behov for å forstå hvorfor vi tenker forskjellig. Ikke fordi vi skal opptre likt, men for å ha et best mulig fundament å lede ut fra. Å lede ledergrupper som har dominans av menn er noe annet enn å lede ledergruppen som domineres av kvinner. Å lede en avdeling av bare kvinner er noe annet enn å lede en gjeng gutter.

Derfor tror jeg at alle miljøer som kan bidra i det å forstå forskjelligheten er viktig. Først når vi forstår forskjelligheten kan vi lede individuelt og ikke generelt. Jeg tror at jenter står betydelig sterkere og med en større ballast dersom de bevisst jobber med å forstå dette. Det kan de bl.a. gjøre gjennom mentorskap, kvinnekurs, jurydeltakelse, styreverv og nettverksgrupper. Blandingsnettverkene er like viktige som kvinnenettverkene.

Mari Horve stiller spørsmålet om champagne og tapas for jenter eller konjakk og kanapeer for gutter? Ja takk, begge deler, sier jeg da, for vi trenger virkelig det. Både å bryne oss i riktige gutteklubber, delta på jentefester og en kombinasjon av begge deler – pluss en masse annet.

Den oppsøkende, engasjerte, lærevillige, ydmyke og lyttende leder prioriterer riktig, og henter det beste fra alle miljøer. Mange jenter har disse kvalifikasjonene og evnene – bruk dem!