Det er imidlertid viktig å være klar over vårt forskjellige utgangspunkt. Tom Nysted sin jobb er å sørge for at Agder Energi går med størst mulig overskudd. Hans synspunkter må nødvendigvis preges av dette.

Norsk vannkraft — grønn verdiskaper

Undertegnede har ingen økonomiske interesser knyttet til sine skriverier, men ønsker å medvirke til at vi bruker våre ressurser til beste for kommende generasjoner og til størst mulig verdiskapning i Norge.

Det er interessant at Nysted forsøker å ufarliggjøre meg ved å tilegne meg «nærmest utdaterte konservative standpunkt» når det gjelder vannkraften. Jeg takker for karakteristikken, men faktum er at jeg siden 1975 har arbeidet som ingeniør, gründer og konsernsjef i en av samfunnets mest innovative bransjer. En bransje som i løpet av en mannsalder, har endret måten en hel verden fungerer på.

Kraftbransjen er selvsagt viktig for samfunnet, men det kan stilles spørsmål ved om det er fornuftig å bruke 150 milliarder på ny infrastruktur, som er en investering Nysted fremhever. Årsaken er at brorparten av dette beløpet er en konsekvens av Stortingets vedtak om el-sertifikater og av de mange naturødeleggende vindkraftverk som planlegges over det ganske land.

Når Nysted skriver at beløpet «må genereres gjennom kraftselskapenes virksomhet» så betyr det, at det er strømkundene som må betale gildet.

Den massive subsidieringen el-sertifikatene innebærer, medfører et kraftoverskudd i Norden som er estimert til 30-50 TWh i 2020. Og det finnes ingen planer for hva denne strømmen skal brukes til. Det er derfor lett å forstå at Nysted ønsker flere kabler til utlandet, da strømmen flyter dit hvor prisen er høyest.

Da må det være bedre å bruke kraftoverskuddet til verdiskapning i Norge, og la oss bruke Borregaard i Sarpsborg som eksempel. Virksomheten er basert på intensiv forskning & utvikling og sikker tilgang på konkurransedyktige innsatsvarer. En av disse er elektrisitet på om lag 750 GWh i året. Dersom Borregaard hadde solgt forbruket på den tyske kraftbørsen ville det gitt en meromsetning på om lag 200 millioner og kun generert et fåtall arbeidsplasser innen krafthandel.

Borregaard i Sarpsborg har i dag en årlig omsetning på om lag 3 milliarder. Konsernet hadde en omsetning på 3,9 milliarder i 2014 og hadde 1080 ansatte. Bare i Sarpsborg jobber 800 personer, hvorav 90 personer jobber heltid med forskning og utvikling.