Hun mener UiA trenger en toppledelse med teknologikompetanse som forstår industriens behov for forskning og utdanning på Sørlandet. Det siste kan alle være enige om, og blant rektorkandidatene finnes det flere med solid teknologiutdannelse og bakgrunn i teknologidrevet forskning. Men det UiA først og fremst trenger, er en toppledelse som ikke er ensidig opptatt av et bestemt fagområde, men som kan opptre samlende i en organisasjon som inneholder mye mer enn bare teknologidrevet forskning og utdanning.

Turbulent periode

UiA har vært gjennom en svært turbulent periode, der vi blant annet var på nippet til å bli drevet inn i en fusjon med Høgskolen i Telemark. Fusjonen ble ofte begrunnet med noen løse ideer om at den kunne

gi oss et ledende teknologi-universitet med basis i ingeniørutdanningene i Grimstad og Porsgrunn. Dette var ikke bare dårlig fundert i ressurssituasjonen og de faglige forutsetningene. Det var også helt uten forankring i organisasjonen, blant ansatte og studenter, og i landsdelen for øvrig. Korthuset klappet heldigvis sammen før det var for sent.

Det UiA nå trenger, er en ledelse som kan samle organisasjonen, og som i ord og handling tar konsekvensen av at UiA må være et universitet for hele Sørlandet, ikke bare for teknologibedriftene. Ingen andre enn UiA kan ta den rollen. Med unntak av et par små og spesialiserte, private høyskoler, er UiA alene om å tilby høyere utdanning på Sørlandet. Derfor trenger vi stor bredde i studietilbudet og høy kvalitet i alle ledd. Vi trenger dyktige studenter, en sterk administrasjon, og gode pedagoger og andre fagfolk med stor evne til å formidle. Dette gjelder selvsagt både ingeniør— og økonomistudiene og andre utdanninger som er særlig relevante for teknologi-rettet virksomhet, men studier og forskning på flere andre og like store fagområder er like viktig.

Undervisningen må være forskningsbasert

Det sies at mennesket ikke lever av brød alene. Ei heller lever vi bare av oljeboringsutstyr. Over halvparten av UiA-studentene går ut i arbeid på Sørlandet. Bare et lite mindretall av dem er teknologer, selv om vi satser på at det skal bli flere etterhvert. Landsdelen trenger imidlertid ikke bare dyktige ingeniører og andre med interesse for teknologi, men også lærere, sykepleiere, kulturarbeidere, sosionomer, økonomer, jurister og mer til. På alle store utdanningsområder må undervisningen være forskningsbasert og ha høy kvalitet. Hvis ikke svikter vi vår kanskje viktigste oppgave, som er å høyne det generelle utdanningsnivået på Sørlandet. Det trenges, for Sørlandet henger etter på landsbasis. Samtidig må vi legge til rette for at forskere og fagmiljøer som har særlig potensial for å markere seg internasjonalt, får best mulig arbeidsbetingelser. Her er vi kommet et stykke på vei, men vi kan bli mye bedre. Dette krever tett samarbeid med NODE-klyngen, men også med mange andre. Ikke minst må vi samarbeide mer for å nå opp med søknader til flere av de store forskningsprogrammene i Forskningsrådet og EU.

For å lykkes med alt dette, trenges en ledelse som er opptatt av alle de store og tunge fagområdene og som kjenner universitetets indre liv og vinner tillit, for UiA blir aldri bedre enn summen av talent, engasjement og innsats fra de ansatte og studentene. Nå skal vi utvikle oss videre som et kvalitetsuniversitet med grunnlag i dagens organisasjon. Det er utmerket, for utgangspunktet er fantastisk godt, med to moderne campuser og vekstmuligheter både i Kristiansand og Grimstad.

Kampen om finansieringsmodell

Det trenges også en ledelse som kan kommunisere godt med offentlige myndigheter både lokalt og nasjonalt. UiA er dårligere finansiert enn de gamle universitetene, og kampen om finansieringsmodell i etterkant av strukturendringene som nå kommer på landsbasis, er langt fra over. Ingen må heller forledes til å tro at det er slutt på strukturdebattene i sektoren, selv om fusjonen med Høgskolen i Telemark ble avverget og ingen angrer på den beslutningen. Det kommer nye, tøffe tak der UiA vil trenge all den hjelp og støtte vi kan få, både fra NODE og alle andre gode partnere i landsdelen.