Barn besvimer på skolen i Hellas av mangel på mat, fattigdommen og forskjellene øker, sjølmordsraten øker dramatisk, og ungdomsarbeidsløsheten er på over 60 prosent.

Fikk stor tillit

Den nye, greske regjeringa, ledet av SVs søsterparti Syriza, fikk stor tillit fra det greske folket på et program om å gjenoppbygge Hellas. Da må de destruktive lånebetingelsene på kriselånene fra EU, den europeiske sentralbanken og IMF fjernes. «Hjelpen» fra EU og IMF bidrar til at Hellas synker ned i en hengemyr av gjeld, samtidig som det ikke frigis ressurser til å starte gjenoppbygging. Over 90 prosent av «redningspakkene» har gått til finanssektoren, spesielt tilbakebetaling til tyske banker, som bærer mye av ansvaret for krisa. Syriza har vært klare på at de vil innføre en effektiv skatteinnkreving, skattlegge de rike mye hardere, og gå til kamp mot den omfattende korrupsjon og skatteunndragelser som har belastet gresk økonomi i en årrekke.

Angela Merkel og Tyskland, det reelle maktsentrum i EU, dikterer en nyliberalistisk innstrammingspolitikk som har vist seg å gjøre vondt verre. Den tyske regjeringa har prøvd å kamuflere redningspakkene til sine egne banker som hjelp til Hellas, og krever i tillegg å detaljstyre gresk økonomisk politikk. De frykter at en suksess for Syrizas reformprogram vil ha spredningseffekt til andre folk, som det spanske, der vi også ser at et nytt venstreorientert parti, Podemos, får voksende tilslutning for et tilsvarende politisk program.

Må støtte grekerne

Striden mellom EU og Hellas er mellom en høyreorientert kuttpolitikk og en venstreorientert motkonjunkturs stimulansepolitikk.

Fylkesstyret i Aust-Agder SV mener at Norge, som unngikk stor arbeidsløshet ved motkonjunkturs stimulansepolitikk i 2009 da krisa banka på døra her, må støtte grekernes demokratiske rett til å få mulighet til å gjøre det samme, noe det greske folket gjennom valg har vist at flertallet av dem ønsker.

Fylkesstyret i Aust Agder SV krever at:

• Den norske regjeringa oppfordrer EU til å gi Hellas handlingsrom til å finne løsninger

• Norge stemmer for å endre lånevilkårene for Hellas i IMF

• Bankenes tap må dekkes av bankeierne, ikke av vanlige folk verken i Hellas eller andre land

• Norge støtter kravet om gjeldsslette i Europa, som må forhandles fram gjennom en internasjonal gjeldskonferanse.