Hvis vi skal bremse utviklingen av klasseskiller, er rett til arbeid og fulle, faste stillinger jobb nummer én. 28. januar i år var norske torg fylt av fagorganiserte som streika mot svekkelse av arbeidsmiljøloven. Folket ble ikke hørt, og fra 1. juli gir loven svakere vern. Rødt vil samarbeide med fagbevegelsen om å begrense skadevirkningene og å mobilisere for trygghet, mot løsarbeidersamfunnet.

Arbeidsmiljøloven er en minimumslov. Man kan tilby bedre forhold enn det loven sier. Fra høsten 2014 tok Rødt initiativ til en nasjonal kampanje for fortsatt praktisering av den «gamle» arbeidsmiljøloven. Forslag ble reist av Rødts representanter og andre folkevalgte i en lang rekke kommunestyrer og fylkesting, og nær 30 kommuner har gjort vedtak om å praktisere de «gamle» bestemmelsene. I Kristiansand bystyre ble Halvor Fjermeros’ (R) forslag ikke realitetsbehandla. Snart er det valg. Rødt vil reise forslaget igjen, og håper på nytt bystyreflertall som vil se annerledes på saken.

Det er en myte at økt rett til midlertidige ansettelser betyr at flere får arbeid.Hva står på spill? Til nå har loven slått fast at midlertidige ansettelser bare er tillatt ved midlertidig behov. Fra 1. juli er det lov å ansette midlertidig uten vilkår i tolv måneder. Grensa for når man har rett til fast ansettelse er endra, og det er mulig å avtale lengre daglig og ukentlig arbeidstid, utvida grenser for overtid og arbeid flere søndager på rad.

Det er en myte at økt rett til midlertidige ansettelser betyr at flere får arbeid. Tall fra FAFO og OECD viser at det blir høyere andel deltidsansatte og flere med midlertidige kontrakter. De som rammes må leve med stor usikkerhet, små muligheter til å få huslån og dårligere pensjonsopptjening.

Retten til fast ansettelse har vært viktig for å få full stilling i kommunene. Det har slett ikke vært automatikk i dette. Mange, gjerne kvinner og innvandrere, har jobba midlertidig innen pleie, omsorg og skole, med lav stillingsprosent, selv om de har dekka et permanent behov og ønska full, fast jobb. Forskjellen er at fram til 1. juli kunne fagorganiserte og tillitsvalgte peke på loven og kreve faste ansettelser.

Nå blir sterke fagforeninger og arbeidersolidaritet enda viktigere enn før. Det blir også viktigere å ha folkevalgte som konsekvent støtter vanlige kvinner og menn, og går mot løsarbeidersamfunnet. Rødt ønsker å få valgt inn utfordrere som kan kreve faste, hele stillinger i Kristiansand kommune og hos kommunens leverandører.